Банкеръ Weekly

Съдби

Съкровища от боклука

Сред вехториите понякога се крият истински шедьоври на изкуството.
S 250 035c96d7 1d46 4db9 9244 c0abafcba760

На аукцион в Sotheby’s ще бъде изложен пръстен с голям брилянт, който се оценява на стотици хиляди паунда. Жената, на която принадлежал камъка, го купила на битпазара в Лондон само за 10 паунда. И това не е единственият случай, когато на подобни тържища от време на време се появяват съкровища за милиони.

Късметът на новаците

Холандският колекционер Лео Везел, който живее в Южна Франция, става всеки понеделник в 5.00 часа сутринта, за да отиде на местния битпазар. Той събира стари картини и е забелязал, че понякога там се предлагат забравени и загубени творби на прочути майстори. "Преди няколко седмици видях малък печат на Шагал с подписа на художника и го купих само за десет евро. В интернет такива предмети струват по 330 евро", казва Везел. По думите му, ако човек знае какво търси и посещава по-раничко сутрин подобни места, винаги може да намери нещо интересно.

Впрочем, търсенето на скрити съкровища е като лотарията, в която не се печели само с постоянство или умения. По правило големите открития принадлежат на дилетанти с късмет, които дори не разбират на какво са попаднали. И историята за диаманта, купен в Лондон за 10 фунта, е добра илюстрация за този факт. Нито продавачът, нито купувачът разбирали, че става въпрос за скъпоценен камък с тегло над 24 карата. В противен случай сделката нямаше да се състои. Когато аукционната къща Sotheby’s се обърнала към специализиран институт в САЩ, камъкът бил оценен на 350 хил. паунда.

Антикварите и аукционистите знаят, че такива истории далеч не са рядкост. Никой не очаква да намери съкровище току под носа си. Преди няколко години жител на Ню Йорк занесъл на оценител порцеланова чаша, която купил за 3 долара на гаражна разпродажба. Няколко години по-късно все пак се поинтересувал от произхода на придобивката си. Оказало се, че чашата е изработена в Китай преди почти хиляда години. Нещо повече, предметът бил изключително рядък образец на керамиката от времето на династията Сун. Известна е само още една подобна чаша, която се пази в Британския музей в Лондон. Експертите я оценили на 200-300 хил. долара, но в крайна сметка тя била продадена на търг за 2.225 млн. долара.

Богатството на нацията

Шедьоври на прочути художници, исторически реликви и скъпоценности може да бъдат открити на най-неочаквани места. През 2007-а студентка от Берлин с учудване открила, че цяла година е спала върху картина на венецианския живописец Карло Сарачени, създадена преди 400 години. Платното лежало в сгъваемо канапе втора употреба, което момичето купило за 150 евро и не отворило нито веднъж. Аукционната къща Ketterer Kunst в Хамбург продала картината за 19.2 хил. евро.

Най-известната случайна находка е направена в САЩ преди почти 30 години. През 1989-а жител на Филаделфия си купил от битпазар стара, занемарена картина. Мрачният селски пейзаж, нарисуван от неизвестен художник, изобщо не му харесал, но на рамката й нямало нищо, или поне на пръв поглед. Той платил 4 долара и занесъл покупката вкъщи. Платното се оказало скъсано, а рамката бързо станала на части и тогава изпаднал сгънат на няколко ката лист, скрит между картината и дървената подложка. Установено било, че това е едно от малкото оцелели копия на първото издание на Декларацията за независимост на САЩ. От 500-те екземпляра, отпечатани на 4 юли 1776-а, са запазени едва двадесет и четири. Документът бил изложен на търг, който протекъл много оспорвано, тъй като всички останали екземпляри принадлежат на държавата. Щастливият нов собственик на копието платил за него 2.42 млн. долара.

Всичко или нищо

В началото на 90-те години на ХХ в. американката Тери Хортън надникнала в магазин за вещи втора употреба и забелязала на стената уродлива абстрактна картина. Жената решила да я купи за своя приятелка - нелепият подарък щял да я развесели, а след това платното можело да се използва като мишена за дартс. Продавачката поискала 8 долара, но Тери се спазарила за пет.

Картината се оказала твърде голяма, за да мине през вратата на малкия фургон, в който живеела познатата й. Така тя останала дълго време на двора, преди Тери да я занесе на най-близкия битпазар. Там я видял преподавател от близкия колеж и предположил, че може да е дело на Джексън Полак. "Кой е той?" - попитала Тери, която била завършила 8-ми клас и от 20 години работела като шофьор на камион. Мъжът се позасмял, след което й обяснил подробно.

Джексън Полак е прочут абстракционист и най-известният американски художник на ХХ век. Нюйоркският Музей на съвременното изкуство е посветил цяла зала на произведенията му, за които колекционерите са готови да платят луди пари. През 2006-а неизвестен ценител купил едно от платната на Полак за 140 млн. долара.

Тери Хортън бързо повярвала, че притежава картина на известния майстор. Много по-трудно обаче било да убеди в това и изкуствоведите. Бившият директор на нюйоркския музей "Метрополитън" Томас Хоуинг заподозрял, че жената е попаднала на евтино копие. Тогава тя се обърнала към специалиста по съдебна експертиза на произведенията на изкуството Пол Байро. Той проучил платното и открил на обратната му страна пръстов отпечатък, който съвпаднал с  пръстовите отпечатъци на Полак, запазени върху кутия с боя в ателието му и върху негова картина в лондонската галерия "Тейт модърн". Тери била затрупана от оферти на колекционери. Предлагали й 2 млн. долара, но тя отказала. Купувач от Саудитска Арабия обещал 9 млн. долара, но и тази сума не я устроила. Жената решила, че няма да продаде картината за по-малко от 50 милиона.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във