Банкеръ Weekly

Съдби

Суетата няма възраст

За какво се молят италианските монаси, как един лекар реагира на желанието на 80-годишна жена да си сложи силиконови гърди и какво мислят за извънземните в НАСА? За това писаха репортерите през лятото, когато дори най-налудничавите и безмислени новини придобиват разум и смисъл. Наред с финансовите баталии в САЩ, събитията в Сирия, Либия, Йемен и Египет, и кризата в Европа, отразени детайлно от журналисти и анализатори, новините, които заместват наличието на съществени събития, също бяха в изобилие.


Отмъщението на францисканците Една от най-тиражираните новини през август, която с удоволствие беше подета от информационните агенции и вестниците, беше историята за старинната църква Сан Салваторе ал Монте във Флоренция. През това лято от нея бе открадната уникална Библия, която се пази в храма и се използва по време на богослужения. След това изчезна и екземплярът, подарен от енориаш, който да се ползва вместо откраднатата книга.


Монасите от ордена на францисканците, на които принадлежи църквата, намериха мирен и същевременно остроумен начин да отмъстят на крадеца. Те окачиха на вратите на храма обръщение към неизвестния престъпник, в което изразиха надежда, че той ще осъзнае грешността на действията си. Монасите написаха още, че ако това не стане, молят Бога крадецът да хване силна диария, което според тях ще го накара да не краде никога повече. Новината в La Stampa бе забелязана от римските кореспонденти на няколко англоезични вестници (например лондонският The Guardian) и благодарение на това се превърна в международна.


През юли жителката на калифорнийския град Санта Ана, Мари Колстад, стана една от най-известните жени в САЩ. Осемдесет и три годишната старица се прочу с това, че помоли пластичен хирург да й направи нов бюст. Както обясни самата Колстад в интервю за The New York Times, тя се решила на тази стъпка, защото била изключително недоволна от начина, по който природата се отнесла с нея: Гърдите ми вървят по свой път, а мозъкът - по друг.


Според журналистите американката може да претендира за място в Книгата на рекордите на Гинес като най-старата жена, претърпяла операция за поставяне на силиконови импланти. Но дори това да не се случи, възрастната дама вече има свое място в историята. На нея бяха посветени няколко телевизионни шоута и безбройни вестникарски материали. Колкото до лекарите, както отбеляза един пластичен хирург в ефира на телевизионния канал ABC, той би предпочел да оперира здрава 83-годишна жена, вместо 40-годишна дама с множество заболявания.


Откровенията на НАСА Но най-голямата сензация на изминалото лято безспорно е докладът на отдела за планетарни изследвания към НАСА, посветен на вероятните последици от прекия контакт на земните жители с извънземни цивилизации. Всъщност авторите на документа със заглавие: Ще помогне или ще навреди на населението на планетата контактът с извънземни: анализ на сценариите, не са измислили нищо ново или сензационно. Те са разделили възможните варианти на три групи - позитивна, неутрална и негативна, като са наблегнали върху последната. В доклада например се съобщава, че планетата ни ще бъде унищожена в резултат на превантивен удар от цивилизация, разтревожена от замърсяването на околната среда. Според експертите от НАСА извънземните, които се придържат към зелените възгледи, са в състояние да изтребят цялото човечество заради вредите, които нанася на природата.


Освен политически коректните и съчувстващи на Greenpeace извънземни заплаха за хората могат да са и цивилизации узурпатори, които възнамеряват да колонизират Земята и да използват хората като роби. И накрая, от отдела за извънпланетарни изследвания на агенцията не изключват, че земните жители могат да представляват интерес за извънземните в качеството на храна.


Хората обаче могат да се спасят от цялата тази напаст. Стига да прекратят изхвърлянето на парникови газове в атмосферата, както и да не предават в космоса информация, която може да навреди на жителите на планетата. Например - за химическия състав и анатомичния строеж на човека.

Facebook logo
Бъдете с нас и във