Банкеръ Weekly

Съдби

"Съдилището" открива "София филм фест"

Новият филмна режисьора Стефан Командарев "Съдилището"ще постави началото на 18-ото издание на международния филмов фестивал "София филм фест". Премиерата на лентата ще е на 6 март в НДК, като тази година форумът ще продължи до 16 март. По традиция обаче прожекции ще има преди и след неговия край. Освен в столицата филми ще се гледат още в Пловдив, Бургас и Варна.


Режисьорът Стефан Командарев, който се прочу с изключително успешния филм "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", споделя, че новият му проект разказва за обикновените хора и техните необикновени съдби на фона на най-живописните места в Родопите. Филмът е заснет с помощта на алпинисти и каскадьори, а в него участват едни от най-известните български актьори - Асен Блатечки, Ованес Торосян, Параскева Джукелова, Христо Мутафчиев, Васил Василев-Зуека и Ина Николова. Лентата е копродукция между България, Германия, Македония и Хърватска и се очаква да тръгне по кината през октомври.


Тази година специални гости на най-големия международен форум ще са носителят на "Оскар" чешкият режисьор Иржи Менцел, който ще получи титлата доктор хонорис кауза на НАТФИЗ, както и популярният сръбски актьор Мики Манойлович, който е популярен с ролите си в "Баща в командировка"и "Ъндърграунд"на Емир Кустурица.


В тазгодишното издание на "София филм фест"ще участват над 160 български и чуждестранни филма, като всички заглавия ще бъдат обявени официално на 14 февруари. За първи път ще бъдат представени ленти от Китай ("Задънена улица"), Индия ("Късметът на лъжеца"), Грузия ("Срещи на сляпо") и Палестина ("Жирафада").


Сред интересните заглавия попадат и филмите "Гранд хотел Будапеща"на Уес Андерсън, който ще дойде у нас малко след премиерата си на "Берлинале",номинираният за "Оскар"в категория за чуждестранен филм "Великата красота"на Паоло Сорентино, както и "Нимфоманката"на Ларс фон Триер, който ще бъде показан в своята цензурирана версия. Българската публика ще може да гледа още лентите "Краят на омагьосания кръг"на Филип Грьонинген, "Спусната завеса"на иранския режисьор Джафар Панахи и "Джинджър и Роза"на Сали Потър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във