Банкеръ Daily

Съдби

Стълбището на площад "Испания" в Рим е любимо място за обяд на туристите

Площад "Испания" с фонтана "Баркача" на преден план

Площад "Испания" (Piazza di Spagna) е един от символите на италианската столица Рим.

Между него и площад "Тринита дей Монти" (с едноименната църква) се намира монументално стълбище от 138 стъпала, построено с помощта на завещанието (20 000 скуди), нужни за реализацията на проекта от архитекта Francesco de Sanctis (1693-1740 г.) и неговият ученик Alessandro Specchi Завещанието е оставено от френския дипломат Стефан Гефие (Étienne (Stefan) Gueffier. Целта била чрез него да се свържат испанското посолство към Светия престол и площада с църквата Тринита деи монти, построена между 1721 и 1725 г., поръчана от кардинал De Tencin.

Идеята за преодоляване на височината между площада и църквата на върха е документирана още в 1559 г., но само двадесет години по-късно, Апостолическата Камера откупува мястото под църквата, принадлежащо на френската корона и намеренията на папа Gregorio ХІІІ (1572-1585 г.), започват да се изпълняват. Тогава Франция започва спор за собствеността на земята и работите се отлагат до 1721 г. по време на папството на Инокентий ХІІІ. Това е причината хералдическите орли на италианската благородническа фамиля Конти и Хералдическата лилия на Бурбоните да се забелязват в основата на монумента.

В десният ъгъл на стълбите се намира домът, в който е живял английският поет Джон Кийтс, едно от звездните пера на Романтизма. Днес тя е музей, посветен на него и на неговият още по-известен приятел и колега Пърси Биш Шели. Монументалното стълбище е любимо място за обяд на туристите (вече официално забранено със солидни глоби). Заедно с Байрон и Пърси Биш Шели Джон Кийтс е част от второто поколение английски романтически поети. Известен е най-вече с одите си За гръцката ваза, За меланхолията, За славея и други творби.

По време на краткия си живот (умира едва 26-годишен) Кийтс получава постоянна негативна критика от вестниците и списанията по неговото време, но посмъртното му влияние върху поети като Алфред Тенисън и Уилфред Оуен е огромно. Поезията на Кийтс се характеризира със сложен избор на думи и чувствена образност, особено в одите му, които остават в английската литература като едни от най-добрите. Неговите писма имат голяма стойност, описвайки естетическата теория за "негативната дееспособност".

На площада се намира и фонтанът Barcaccia (така се наричали лодките, които пренасяли бъчвите с вино в античния Рим). Според легендата папа Урбан VІІІ поставя фонтана тук, след като е бил впечатлен от лодка, довлечена от наводнение от река Тибър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във