Банкеръ Weekly

Съдби

"Студеният полъх" на Скандинавието на фестивала у нас

Софийският литературен фестивал се завръща в дните между 25 ноември и 14 декември с богата програма от международни гости, разговори с писатели и нови книги. Тази година темата е литературата на Скандинавския север, а българската публика ще има възможност да се срещне с едни от най-награждаваните и превеждани писатели от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция, които идват в България специално за събитието.

Те са подбрани от жури в състав известната преводачка от шведски проф. Вера Ганчева, Надежда Михайлова, Антония Господинова, Петра Олисен, Айгир Сверисон и Ангел Игов. Паралелно с това са включили над 40 от значимите съвременни български автори като Весела Ляхова, Момчил Николов, Керана Ангелова, Христо Карастоянов, Людмил Станев, Катя Атанасова, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, Аксиния Михайлова, Иво Рафаилов, Владимир Левчев и други. 

Първото издание на фестивала миналия декември, което беше организирано от Асоциация "Българска книга" в рамките на ежегодния "Софийски международен панаир на книгата" в НДК, премина при висок интерес. То беше насочено специално към литературата от Балканите и в него участие взеха 54 автори от осем държави.

Тази година организаторите обогатяват програмата с партньорството си с фестивала за скандинавско кино "Северно сияние", детската програма с различни работилници, изложби и още няколко изненади като специална секция за любителите на криминалната литература. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във