Банкеръ Weekly

В Саудитска Арабия

Строят градове за работещи жени

В Саудитска Арабия измислиха любопитен начин за съвместяване на строгите уахабитски закони и съвременните изисквания. В страната предстои изграждането на няколко промишлени града, където ще работят само жени. Става дума за компромис, който трябва да удовлетвори както противниците на правото на жените да работят, така и представителките на нежния пол, желаещи да се трудят.


Автор на проекта е министърът на селското стопанство принц Мансур бен Митеб бен Абдулазиз. А самата идея за градовете на жените принадлежи на Нуса ал Аюн. Тя е сред малкото местни жителки, които активно се занимават с бизнес. Броят на арабките, които мечтаят да градят кариера, расте с всеки изминал ден. Анкетата организирана през юли от изследователските фирми You Gov и Bayt.com сред работещите жени в кралството, показа, че 65% от участничките мечтаят да постигнат финансова независимост от своите съпрузи или от родителите си. Тъкмо към тези дами е адресиран проектът на Нуса ал Аюн. Той ще бъде осъществен от правителствената строителна агенция Modon. Първият женски град ще приеме труженичките още през следващата година. Очаква се в него да бъдат създадени 5 хил. работни места в текстилната, фармацевтичната и хранителната промишленост. Селището ще се намира до летището Ал Асха, разположено в покрайнините на град Хофуф. Строителните работи вече са започнали. Сигурен съм, че жените ще могат да демонстрират ефективността си в много области и сами ще определят отраслите, които най-много подхождат на техните интереси, природата и способности - коментира в интервю за вестник al-Eqtisadiah генералният директор на Modon - Салех ал Рашид.


Истината че той, както и принц Мансур са водени не само от желание да отговорят на очакванията на дамите, мечтаещи за кариера, но и от грижа за вътрешната стабилност на кралството. Революциите в държавите от Близкия Изток неволно принудиха властите на страната да обръщат повече внимание на онези категории от населението, от които може да се очакват неприятности. А в Саудитска Арабия вече имаше случаи на масови женски протести.


Най-мащабната подобна акция бе организирана през 2011-а. Участничките в нея се снимаха в автомобилите си в знак на протест срещу забраната на жените да шофират. И макар че Саудитска Арабия си остава единствената държава в света, където дамите не могат да сядат зад волана, кампанията имаше последици. През септември миналата година крал Абдал разреши на своите поданици от женски пол да участват във вота за органи на местната власт през 2015-а, както и да се кандидатират на изборите.


Преди около шест месеца пък завърши пълната замяна на продавачите мъже в магазините за женско бельо с представителки на нежния пол. През това лято подобна рокада започна и в търговските обекти за козметика и парфюмерия. Най-важно обаче бе първото участие на арабски спортистки на Олимпиадата в Лондон, което жителките на кралството оценяват като огромен пробив в борбата за равноправие. Той обаче показа, че съпротивата срещу гражданските права на жените също ще бъде яростна. Джудистката Воджан Али Серай, която получи разрешение да се състезава с фередже, бе посрещната в родината с проклятия и заплахи. Консерваторите се развилняха най-вече в социалните мрежи, където епитети като проститутка по адрес на спортистката са сред най-слабите.


Жителите на кралството още отсега обсъждат въпроса как желаещите да се трудят ще стигат до работните си места. Най-популярен е вариантът дамите да бъдат докарвани до входа на града от съпрузите си. В краен случай жените трябва да ползват специален автобус със затъмнени стъкла, за да не ги вижда никой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във