Банкеръ Weekly

Съдби

СТРАННОСТИТЕ НА БОГАТИТЕ

Не парите красят човека, а човекът парите. Потвърждение за това е класацията на най-екстравагантните богаташи, съставена от в. Файненшъл Таймс (The Financial Times). В нея участват най-стилните, най-стиснатите, най-плодовитите, най-умните, най-безвкусно облечените и най-политизираните сред милиардерите.
Най-плодовитият
Салех Ал Раджи е на 94 години и живее в Джеда, Саудитска Арабия. Той заема 84-о място в класацията на най-богатите хора в света на сп. Форбс със състоянието си от 6.5 млрд. долара. Не по-малко богат е и семейният му живот - Ал Раджи има седем съпруги и 60 деца. Не е за чудене, че той има най-много потомци сред милиардерите в рейтинга на Форбс. За да им осигури подобавящ стандарт, богаташът е вторият по значимост акционер в семейната банка Ал Раджи. Само през последната година стойността на акциите на финансовата група е нараснала с 89 процента. Освен това семейство Ал Раджи обяви, че започва изграждането на 91-етажен небостъргач в Дубай на стойност 270 млн. долара.
Най-богатият бивш уличен музикант
На 18 години канадецът Ги Лалиберт напуснал дома си и тръгнал на автостоп из Европа, усъвършенствайки талантите си - свирене на акордеон, гълтане на огън и ходене на кокили. След като се върнал в Монреал, той си наел стая в младежко общежитие и започнал да организира улични представления и фестивали. Правителството на Квебек забелязало Лалиберт през 1984 г. и му предложило договор за постановката на улично представление в чест на 450-годишнината на града. Така се появил неговият Сирк дю Солей (Циркът на слънцето). Макар че през първите два сезона циркът работил на загуба, той бързо се превърнал в национално богатство за Канада. Лалиберт, който сега е на 46 години, не съжалява за миналото - днес той притежава 95% от компанията, 1.4 млрд. долара и представя шоуто си на пет континента. Както казва самият Ги, мисията на Сирк дю Солей е проста: Ние сме продавачи на щастие. Даваме на хората възможност да мечтаят, както мечтаят децата.
Най-зеленият
Четиридесет и три годишният Ши Дженжон е основател на компанията Сънтек Пауър (Suntech Power), която произвежда и продава фотоелементи за слънчеви батерии. Той е магистър по лазерна физика, доктор на науките в областта на електронното инженерство и притежава 2.2 млрд. долара. Както по всичко личи, пазарът на слънчева енергия ще става все по-горещ. Самият Ши смята, че слънчевата енергетика сега се намира на етапа, на който преди десет години беше индустрията на мобилните телефони. Според прогнозите му към 2010 г. продажбите в тази сфера могат да достигнат 50 млрд. долара. Освен че е основател на компанията си, Ши оглавява изследователска група, която работи върху снижаването на разходите при производството на силиконови фотоелементи. Неотдавнашното стъпване на Сънтек на японския пазар, чрез покупката на токийската компания MSK, обещава действително слънчево бъдеще на фирмата.
Вероятно най-безсмъртният
Робърт Милър, президент на канадската компания Фючър Електроникс (Future Electronics), която се занимава с търговия на електромеханични детайли, притежава достатъчно средства, за да инвестира част от парите си в невероятни и безнадеждни предприятия. Сред тях е финансирането на аризонския Фонд за крионични изследвания (криониката е експериментален метод, който се изразява в замразяване на човека след неговата смърт, за да може един ден с помощта на молекулярната медицина организмът му да бъде възстановен). Според някои данни след смъртта му Милър също ще бъде подложен на такава процедура, с цел да бъде съживен някога в бъдещето.
Предвид възможността за второто си пришествие Милър е създал допълнителен фонд за персонално възраждане, върху който ще предяви правата си ,когато се събуди, ако това изобщо се случи. По-важното е, че шестдесетгодишният Милър притежава състояние от 3 млрд. долара.
Най-безвкусно облеченият
Състоянието на 68-годишния американец Филип Найт се оценява на 7.3 млрд. долара. През 70-те години той беше най-богатият човек в света, но въпреки това се облича най-лошо от всички. Найт често се появява с бейзболна или каубойска шапка с логото на Найк, с доста износен ленен костюм и очила на марката Оукли (Oakley) - скъпи и чудовищно безвкусни. Въпреки това Найт продължава да е могъщ бизнесмен, който ръководи основаната от самия него многомилиардна империя за спортни дрехи.
Най-религиозният
Дейвид Грийн е собственик на американската веригата от магазини за продажба на материали за приложно изкуство и творчество Хоби Лоби (Hobby Lobby) и притежава 2 млрд. долара. Според откровенията му в един християнски сайт Няма друг успех освен успехът с помощта на Господ. Въпреки че едва ли всички са съгласни с подобни твърдения, християнското усърдие на Грийн е дало своите плодове. През 1972 г. той започнал с едно магазинче в Оклахома, създадено с кредит от 600 долара, а днес притежава 378 магазина в 29 щата в цялата страна. На успеха му не попречи дори и фактът, че търговските обекти не работят в неделя. Освен това 64-годишният Грийн ръководи и рекламната си агенция Беъринг фрут къмюникейшънс (Bearing Fruit Communications)
Най-сексуалният
Исландският милиардер Бьорголфур Тор Бьорголфсон е на 39 години, има сини очи, обезоръжаваща усмивка и впечатляващо телосложение на викинг. Той започнал да трупа състоянието си, което днес е в размер на 2.2 млрд. долара, опитвайки се да върне доброто име на семейството си. През 1986 г. баща му попаднал в епицентъра на шумен скандал, в резултат на което корабната компания на Бьорголфур-старши се разорила. Успехът на Бьорголфсон, който до голяма степен е свързан с големите му инвестиции в най-старата и втора по-големина банка на Исландия Landsbanki, поражда многобройни шеги на тема нахлуването на викингите и безспорно засилва сексуалната му привлекателност. Милиардерът живее в Лондон и се радва на забележителен успех сред дамите.
Най-стиснатият
Мнозина смятат, че скъперническият нрав на Ингвар Кампрад, собственик на Икеа (Ikea), се дължи на обикновения му произход - 80-годишният милиардер е роден и израснал в дълбоката шведска провинция. Други са сигурни, че става дума за делова хватка, която богаташът е отработил още в детските си години, когато купувал кутии с кибрит, а след това печелил като продавал клечките една по една. Така или иначе за скъперничество на притежателя на 28 млрд. долара се носят легенди. Кампрад води тих и затворен живот със съпругата си в Лозана, кара 12-годишно волво и редовно използва пенсионерската си карта за пазаруване с отстъпка. Той избягва да носи костюми, купува билети за икономическа класа в самолетите и призовава 90-те хиляди служители на Икеа да използват от двете страни листовете, на които пишат. Съдейки по всичко, подходът му е успешен - продажбата на мебели носи на Кампрад над 15 млрд. долара годишно, а Икеа разполага с над 200 магазина в 33 държави.
Най-бързо забогателият
Американецът Кенет Грифин е основател, президент и шеф на хеджинговия фонд Ситадел инвестмънт груп (Citadel Investment Group), който открил през 1990 г. на 22-годишна възраст. Той започнал да събира инвестиционния си портфейл още през 1986 г. като първокурсник в Харвард. Грифин организирал търгове между занятията и ръководел две дружества с ограничена отговорност, така че към края на обучението си вече бил спечелил първия си милион. Сега той е на 37 години и притежава състояние от 1.5 млрд. долара.
Най-потайният
На най-богатите хора в света често им се налага да се крият от папараците. Някои от тях, като Доналд Тръмп и Ричард Брансън, се опиват от светкавиците на кинокамерите. Други, като Клайв Калдер, ревниво охраняват личния си живот, избират малконаселени места за живеене и свеждат контактите си с журналистите до минимум. Бившият магнат от музикалната индустрия невинаги е стоял в сянка. Той натрупа състояние, когато компанията му Зомба рекърдингс (Zomba Recordings) представляваше Бритни Спиърс, ЕнСинк и Бекстрийт Бойс едновременно. През 2002 г. Калдер продаде звукозаписната си компания за 2.7 млрд. долара и с радост напусна САЩ, за да живее на Каймановите острови.
Най-политизираният
Роденият в обикновено унгарско семейство, Джордж Сорос заминал да учи в Лондонската школа по икономика през 1947 година. Оттам се преместил в Ню Йорк, където спечелил добри пари от хеджингови фондове. След като натрупва състояние, Сорос се концентрира върху идеологическите си инициативи. От няколко десетилетия той се занимава с популяризирането на либералните идеи в Източна Европа, а неотдавна направи ярки изявления срещу Джордж Буш в САЩ. Милиардерът е автор на много статии и книги по проблемите на капитализма, демокрацията и финансите. Днес 76-годишният Сорос живее в Ню Йорк и притежава 1.2 млрд. долара.
Най-приказната
Самотната майка Джоан Роулинг вече е спечелила над един милиард долара от приказките, които написа за детето си. На своя сайт писателката споделя, че Хари Потър се е появил за първи път във влака по пътя от Манчестър за Лондон. Роулинг, която не носела химикалка в себе си, така и не се решила да поиска нещо за писане от спътниците си. Затова, докато траело пътуването, прехвърляла всички детайли на бъдещата история в главата си. После започнала да пише първия си роман за Хари Потър на пишеща машина от магазина за вещи втора употреба. Джоан живеела от помощите, които получавала като самотна майка.
Година по-късно с помощта на агента Кристофър Литъл, Роулинг успява да продаде ръкописа си на издателството Блумсбъри ( Bloomsbury). След публикуването на книгата Хари Потър и философският камък през 1997 г. авторката на поредицата стана първият човек, успял да спечели един милиард долара от писането на литература. През тази година потъроманията достигна гротескни размери - в чест на авторката бяха кръстени астероид (Роулинг) и скелет на динозавър (Dracorex hogwartsia).
Най-умният
След като получил докторска степен в Бъркли, Джеймс Саймънс започнал да преподава математика в Харвард и Масачузетския технологичен институт, а освен това бил дешифровчик в Института за отбранителни анализи в Принстън. През 1978 г., докато преподавал в Държавния университет в Ню Йорк, му хрумнало да се занимава с валутни търгове и открил първия си инвестиционен фонд. Днес неговата компания Ринейсънс текнолъджис (Renaissance Technologies), в която се трудят 60 учени, разработващи инвестиционни стратегии по метода на статистическото моделиране, се смята за една от най-успешните фирми в света. Шестдесет и осем годишният Саймънс притежава 2.6 млрд. долара и се занимава активно с научни разработки.
Най-революционните
Сергей Брин и Лари Пейдж са на по 33 години, но вече притежават съответно 12.9 и 12.8 млрд. долара. Двамата са създатели на най-популярната ИНТЕРНЕТ-търсачка в света - Гугъл (Google). Компанията на Брин и Пейдж, която носи същото име, далеч не се ограничава само в разработването на системи за търсене в световната мрежа. Сред сегашните й многобройни проекти са Google Earth, Google News, Google Images, Froogle, Google Mobile и пощенския сървър Gmail. Неотдавна беше сключен договор за реклама между Гугъл и иБей (eBay). А след като в началото на тази година Гугъл стъпи и в Китай, вероятно амбициите на Брин и Пейдж са станали още по-големи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във