Банкеръ Daily

Съдби

Странните завещания на богаташите

Кадър от филма "Смърт на погребение".
S 250 62c7f27c 3d00 4a1a 8e8a 7bbe9157d404

Смъртта на близък човек е повод за роднините и приятелите му да се обединят, но само докато не стане дума за пари. За разочарование на потенциалните наследници богатите роднини пишат завещания, които им позволяват да се разпореждат с парите си дори след своята кончина. След прочитането на последната воля често се оказва, че за да получат трохи от милионното състояние, близките трябва да воюват в съда или да изпълняват абсурдни изисквания, променяйки кардинално начина си на живот. 

Почти двеста притежатели на многомилиардни активи през последните няколко години се присъединиха към движението The Giving Pledge, обявявайки, че ще оставят на наследниците си само част от богатството си или ще ги лишат изцяло от парите си след своята смърт. Благотворителната инициатива е създадена през 2010-а от основателя на Microsoft Бил Гейтс и инвеститора Уорън Бъфет (на второ и трето място в рейтинга на най-богатите хора в света според сп. Forbes). Те възнамеряват да дарят състоянията си за филантропия и призоваха и другите милиардери да последват примера им. Той, впрочем, се оказа заразителен. След раждането на първата му дъщеря основателят на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че възнамерява да пожертва 99% от акциите си в компанията "за насърчаване на човешкия потенциал и равенството". Идеята бе подкрепена и от бившия кмет на Ню Йорк и основател на компанията Bloomberg Майкъл Блумбърг, който планира да даде цялото си състояние за благотворителни цели.

"Ако искате да се погрижите за децата си и да им покажете колко ги обичате, най-доброто, което можете да направите, е да подкрепите организации, които ще създадат по-добро бъдеще за тях и техните деца", смята милиардерът.

Сред участниците в движението са още Дейвид Рокфелер, който почина през 2017-а, основателят на  eBaу - Пиер Омидияр, и холивудският режисьор Джордж Лукас.

Макар че приживе не се присъедини към The Giving Pledge, шведският предприемач и основател на IKEA Ингвар Кампрад, който почина през януари 2018-а, също показа привързаност към идеята на движението. От завещанието му стана ясно, че е насочил половината от парите си в семеен фонд, който трябва да инвестира в развитието на бизнеса в шведската провинция Норланд, "за да може младите хора да живеят там и да не са принудени да я напускат". Втората половина от наследството на Кампрад отива при децата му.

Американският магнат на недвижими имоти  Морис Лабоаз пък създава добре обмислен план как да предаде състоянието на децата си, без да ги разглезва. Богаташът почина през 2015-а и завеща на дъщерите си - 21-годишната Марлен и 17-годишната Виктория, 37 млн. долара, които се намират в тръстов фонд. Момичетата ще получат достъп до тях едва след като навършат 35, и то при спазването на редица условия. Марлен, например, би могла да се възползва от 750 хил. долара след завършване на университета, ако може да обясни на попечителите си за какво възнамерява да ги похарчи и ги убеди да й разрешат получаването на парите. След като сключи брак, тя би могла да наследи половин милион долара, но само ако съпругът й подпише документ, че не претендира за състоянието й. Според последната воля на Лабоаз, ако двете му дъщери си намерят достойна работа, към 2020-а ще започнат да получават веднъж годишно сума от тръстовия фонд в размер на годишния им доход, умножен по три.

Американският бизнесмен Франк Манделбаум, основател на технологичната компания за проверка на документи за самоличност Intellicheck, проявява по друг начин грижа към потомците си. Той почина през 2007-а на 73 години и завеща на своите внуци 180 хил. долара. Децата на сина му Робърт обаче ще получат дела си от наследствотосамо ако родителят им се ожени за тяхната майка в рамките на шест месеца от раждането на първото дете. Робърт Манделбаум става баща на момче на име Купър през 2011-а, но детето е родено от сурогатна майка, тъй като по това време той вече имал брак, при това с друг мъж. Робърт оспорва бащиното завещание в съда. По думите му приживе Франк Манделбаум знаел, че синът му е гей, защото имал дългогодишна връзка с бъдещия си съпруг и двамата посещавали заедно семейните тържества.

Разбира се, далеч не всички неочаквани завещания на състоятелни хора биват оспорвани. Италианският бизнесмен Пиеро Маки, основател на компанията Enoplastic за производство на капачки и етикети за бутилки, решава да остави на служителите си наследство от 1.5 млн. долара. По-отдавнашните сътрудници получили по 10 хил. евро, а "новобранците" - по две хиляди. Дъщерята на Маки твърди, че баща й решил да промени последната си вола малко преди смъртта си, което било посрещнато позитивно от семейството му. Чековете били връчени на служителите точно преди Коледа, а съпругата на Маки лично приложила благодарствено писмо към всеки от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във