Банкеръ Weekly

Съдби

Страната, в която всички си знаят заплатите

През 2015-а премиерът на Норвегия Ерна Солберг е спечелили 1 573 000 крони (около 150 хил. паунда), имуществото й е оценено на 2 054 000 крони и е платила 677 459 крони данъци.
S 250 eecdad84 49ea 4aff 8cf4 5ef80a9ca90a
S 250 4bb8407a 9480 4787 aeb1 526f90489e84

Прието е да се смята, че въпросите за политическите, религиозните и сексуалните пристрастия на един човек и най-вече за доходите му, са признак на лошо възпитание. В Норвегия не съществува такъв проблем, поне по отношение на парите - всеки може да разбере кой колко получава. Отначало доходите са се публикували в специална книга. Подробният списък на заплатите на всеки норвежец, неговите активи и размерът на данъците, които плаща, можел да се намери във всяка библиотека. Сега тази информация е достъпна в интернет.

Правилото е въведено през 2001-ва и тутакси променя всичко. "За мнозина това се превърна в чисто развлечение - казва Том Стаави, бивш шеф на икономическия отдел на националния всекидневник VG. - В един момент всеки научаваше автоматично колко получават приятелите му във Facebook просто като влезе в социалната мрежа." Наред с това прозрачността е изключително важна, защото норвежците плащат много висок данък общ доход - 40.2%, в сравнение с 33.3 на сто във Великобритания и 30.1% средно в Европейския съюз. "Когато даваш толкова много, е добре да знаеш, че и другите правят същото и че тези пари се изразходват разумно", коментира Стаави. По думите му неговите сънародници искат да са сигурни както в данъчната си система, така и в социалното осигуряване.

По принцип във всяка организация или фирма хората имат доста добра представа за доходите на колегите си и без да прибягват към справочници. В много от секторите на икономиката цените на труда са установени с колективно решение, а колебанията в заплащането са незначителни. Според международните стандарти разликата във възнагражденията между мъжете и жените също не е голяма. Световният икономически форум постави Норвегия на трето място в списъка от 144 държави по равно заплащане на труда за една и съща работа. Така че числата, които изскачат във Facebook, едва ли биха учудили някого.

Все пак редица активисти започнаха да лобират за въвеждането на ограничения, които да накарат хората да помислят два пъти, преди да започнат да проучват подробности за заплатата на своя приятел, съсед или колега. Сега, за да влязат в базата данни на данъчното учреждение в интернет, норвежците вече трябва да посочат своя номер на социално застраховане и подобно търсене не може да става анонимно.

"От 2014-а вече е възможно да разбереш кой е търсил информация за теб - обяснява шефът на норвежката данъчна служба Ханс Кристиан Холте. - Оттогава наблюдаваме значително намаляване на подобни проучвания - около 10% в сравнение с предишния обем. Според мен мярката обузда прекомерното любопитство."

В Норвегия живеят 3 млн. данъкоплатци при общ брой на населението от 5.2 млн. души. През 2013-а данъчното ведомство е получило 16.5 млн. запитвания за доходите и налозите, докато сега постъпват около 2 млн. годишно. При неотдавнашно прочуване 92% от анкетираните са отговорили, че не ровят за заплатите на приятелите, роднините или познатите си. "По-рано търсех информация, но сега вече се вижда какво правя, затова престанах - отбелязва Нели Бьорге. - Беше ми любопитно да проверя някои от съседите си, някои знаменитости, както и кралското семейство. Исках да знам дали богатите мамят данъчната система, но това невинаги може да се разбере, защото те имат много начини да намалят (на хартия) официалния си доход."

Данъчните списъци разгласяват само чистия доход, чистите активи и размера на платените налози. Човек с богато портфолио от имоти например, ще "струва" много повече от цифрите, които ще бъдат публикувани в регистъра, защото облагаемата с данък стойност на недвижимостите често е по-ниска от пазарната.

Хьоге Глад, учителка от пристанищния град Фредрикстад, си спомня, че когато била млада, хората се редели на опашка, за да проучат публикуваните всяка година дебели книги с данни за доходите и налозите на населението. Тя одобрява прозрачността в тази сфера, но смята, че това може да има и негативни последици, част от които наблюдава в училище. Според нея има случаи, когато деца от бедни семейства са подлагани на тормоз от съучениците си, информирали се в интернет за финансовото състояние на родителите им.

Ханс Кристиан Холте смята, че властите са успели да намерят необходимия баланс. Фактът, че не можеш да се информираш анонимно за финансовото състояние на други хора, спира престъпниците, опитващи се да намерят богата жертва. От друга страна, ограниченията, въведени преди три години, не са отказали гражданите да сигнализират, ако са открили нещо подозрително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във