Банкеръ Daily

Съдби

Стотици изпратиха Тодор Кавалджиев в последния му земен път

Близки и приятели се простиха с Тодор Кавалджиев, вицепрезидент на България от 1997 до 2002 г., на поклонение в столичния храм „Свети Седмочисленици".

Сред дошлите на поклонението бяха председателят на парламента Цвета Караянчева и държавният глава Румен Радев.В църквата дойдоха и президентът Петър Стоянов, вицепрезидентът Илияна Йотова, бившият премиер Иван Костов, Лютви Местан, Найден Зеленогорски.

"Той беше достоен човек и достоен президент“, заяви президентът на България в периода 1997-2002 Петър Стоянов. Той припомни, че във времената на комунистическия режим, когато е било модерно да сътрудничиш на Държавна сигурност, Тодор Кавалджиев е лежал по лагерите и затворите именно за да не измени на своите убеждения. „Той живя достойно живота си“, напомни Стоянов.

Тодор Кавалджиев почина на 5 февруари след продължително боледуване. 

Кавалджиев е икономист и политик и заместник на държавния глава Петър Стоянов в периода 22 януари 1997 - 22 януари 2002 г.

Роден е на 26 януари 1934 г. в село Главан, Старозагорско. През 1952 г. е изпратен в затвор в Хасково по време на опит за възстановяване на Съюза на земеделската младеж (ЗМС) в околията. Лежи 11 години в затвор в Пазарджик и Стара Загора. Бил е два пъти в лагер в Белене. Между 1952 и 1963 г. е съден, изселен и лежи в затворите в Хасково, Пазарджик и Плевен. След амнистирането му работи като строител.

През 1989 г. активно участва във възстановяването на БЗНС „Никола Петков“. На 15 март същата година се обръща чрез радио „Свободна Европа“ към министър-председателя Георги Атанасов с искане за премахване на закона за разтурване на БЗНС „Никола Петков“ и за амнистиране на съдените по този закон.

Народен представител в 7-то велико народно събрание (1990–1991). До 1992 г. е член на Постоянното присъствие на Българския земеделски народен съюз „Никола Петков“. От 1992 г. заема длъжността секретар на Постояното присъствие на БЗНС „Н. Петков“.

През 1996 г. се кандидатира за вицепрезидент от Обединените демократични сили (ОДС), заедно с Петър Стоянов, и печели изборите на балотаж.

Снимка: БГНЕС

Facebook logo
Бъдете с нас и във