Банкеръ Daily

Съдби

Столицата Коломбо е пъстър град с етническо и културно разнообразие

Град Коломбо влезе в световните новини след поредицата атентати в столицата на Шри Ланка, в които загинаха много хора - и местни, и чужденци.

Коломбо е най-големият град и фактическа столица на страната. След 1982 г. административната столица на страната е изместена в Шри Джаяварданапура Коте ("град на настъпващата победа"). Тя е разположена в южното предградие на старата столица на страната Коломбо. Градът също е известен със сложното си за изговаряне име, което се състои от 22 букви. Градът е разположен на западния бряг на острова, в непосредствена близост до сегашната столица. Над половин милион човека живеят в нея.

Съвременното име на Коломбо е дадено от португалците през 1505 г. и се смята, че произлиза от синхалското име Kolon thota, което означава пристанище на река Келани. Друго предположение за произхода на името Коломбо е от синхалкското име Kola-amba-thota, което означава пристанище с многолистни мангови дървета.

Заради стратегическото си разположение по важни за морската търговия маршрути запад-изток и удобното си голямо пристанище, Коломбо е известен на древните търговци още отпреди 2000 години. Въпреки това Коломбо е обявен за столица едва през 1815 г., когато градът е включен в състава на Британската империя и става административен център на целия остров, тогава носещ името Цейлон. Статусът на столичен град се запазва дори и след обявяването на независимост и създаването на Цейлонска държава. Въпреки че през 1978 г. столицата е преместена, Коломбо остава фактическа столица на Шри Ланка и главен културен, икономически и образователен център.

Коломбо е многоетничен и многокултурен град. Населението на града е смесица от множество народности, осново синхали, тамили и моори. Също така има компактни групи от китайци, португалци, холандци, малайци и индийци, както и множество временно живеещи европейци. В рамките на града живеят над 642 163 души, което прави Коломбо най-големият град в Шри Ланка. В Коломбо живеят различни етнически групи.

Коломбо е град с автономно управление, начело на което е общински съвет и кмет. Членовете на този съвет и кметът се избират чрез местни избори, които се провеждат веднъж на пет години. За последните 50 години градът се е управлявал от дясно-центристката Обединена национална партия, която провежда либерална икономическа политика. Въпреки това през 2006 г. кандидат-листата на партията е отхвърлена и на изборите участва Независимата група, поддържана от Обединена национална партия. Изборите са спечелени от Уваис Мохамед Имитиас, който към този момент продължава да бъде кмет на Коломбо.

Шри Ланка, с официално наименование Демократична социалистическа република Шри Ланка, до 1972 г. известна и като Цейлон. Тропическата островна страна е близо до южния бряг на Индийския океан. Шри Ланка има морски граници на север с Индия, а на юг с Малдивите. Единствено в Шри Ланка се среща кралската кокосова палма. Тя е вид кокосова палма която се отглежда само в тук и е ендемичен вид за острова. Плода и е по-сладък, отколкото на обикновената кокосова палма. Кралската кокосова палма не е висока и често се разглеждат като "жива аптека". В Шри Ланка продават и консумират хиляди от тези плодове. Позната гледка е в почти всеки дом в Шри Ланка, независимо от социалното положение, да има кралски кокосови палми които се люлеят от бриза. Друга позната гледка са гроздовете на кралския кокосов орех, показани за продажба в много крайпътни сергии в цялата страна.

Остров Шри Ланка е дом на много култури, езици и етноси. По-голямата част от населението е представена от синхали, но голямото тамилско малцинство също играе влиятелна роля в историята на острова.

Практическа независимост Цейлон получава на 4 февруари 1948 г., когато новата конституция влиза в сила. Запазвайки връзките си с Обединеното кралство, Цейлон се обявява за Република Шри Ланка в новата си конституция от 1972 г. Генерал-губернаторът, който досега е изпълнявал функцията на британски представител в страната, е заменен от президент.

Икономически затруднения и политическите вълнения съпътстват историята на страната. Особено ескалират през 80-те години на миналия век, когато групи, представляващи тамилското малцинство, започват да се организират. Най-силната групировка е тази на Тамилските тигри. След продължителни преговори е постигнато споразумение между Индия и Шри Ланка на 29 юли 1987 г., според което тамилите получават автономна провинция в северозападната част на Шри Ланка. По-късно същата година тамилският език е признат за официален чрез конституционно изменение.

Основни стоки на износ от Шри ланка са чай, каучук и кокосови орехи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във