Банкеръ Weekly

Съдби

СТИПЕНДИИ ВМЕСТО ГОЛЯМА НАГРАДА ЗА ЖУРНАЛИСТИКА

За пръв път в четиригодишната история на наградите за журналистика Черноризец Храбър призът и поощрението от 10 000 лв. за цялостно творчество не бяха връчени. По този повод на тържеството, състояло се на 10 ноември в Народния театър, председателят на академията Черноризец Храбър Георги Лозанов заяви: Причината не е в това, че липсват достойни. Ние видяхме някои от тях тази вечер. Причината е в академията, която, както и нашето общество, 16 години след 10 ноември е изпълнена със съмнения и колебания. Лозанов съобщи още, че финансовата стойност на голямата награда ще бъде дадена за стипендии на двама студенти по журналистика.
Преди около месец за отличието за цялостно творчество бе номиниран главният редактор на вестник Труд Тошо Тошев, но той отказа да се състезава с фотографа Иво Хаджимишев и журналистите Мартин Карбовски и Георги Милков.
Друг кандидат за награда - издателят на вестник Земя Димитър Иванов, също се оттегли от надпреварата, но в деня на церемонията. В раздел Разследване в печата призът бе даден на Христо Христов от вестник Дневник. Наградата в категория Публицистика взе журналистът от вестник Стандарт Исак Гозес. В раздел Телевизионна публицистика и журналистика отличието взе Цветанка Ризова от Нова телевизия. Журналистът от БНР Милан Огнянов посмъртно спечели в категорията Радиопублицистика или документалистика. В раздела Фотожурналистика наградата получи Надежда Чипева от Дневник. Призът за Операторско майсторство бе спечелен от Валентин Гоневски от БНТ, а Миролюба Бенатова от БТВ беше отличената в раздел от Разследване в електронна медия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във