Банкеръ Weekly

Съдби

Стига шампионски напъни

Няма начин при споменаването на Евровизия първата ни асоциация да не е гаф. Международният песенен конкурс по български вече е класически установен синоним на неуспех и скандал. Поредният избор на наша песен за състезанието също не изневери на традицията, въпреки опитите на БНТ този път някак си ей така, между другото, и без много шум да го организира.


Държавната телевизия отдавна експериментира как хем да угоди на оценителите, изпълнителите и зрителите, хем да пусне и що-годе поносима песен и компромисен артист. И все измисля сложни схеми. А нещата са елементарни - просто трябват модерни текстописци и аранжори и неизхабено от времето и интереси жури. Всичко друго е само един отчаян напън, от който не се раждат добри неща.


Така се случи и сега. След оценката на журито и на публиката, която гласува с SMS-и, уж бе определено парчето на Елица и Стунджи Кисмет. Но после БНТ го смени с второто им по класиране - Само за шампиони. Причината - неуредените авторски права с единия от авторите на Кисмет - Джонатан Тисей, музикант и продуцент от Аржентина. Телевизионерите били подведени от българските продуценти, че всичко било предварително уредено. Само че като станало ясно, че Кисмет ще се изпълнява в Малмьо, Швеция, въпросният Тисей поискал да се направят промени в песента, за което пък нямало време, и т.н, и т.н. Затова Елица щяла да ни представя с шампионската версия. А хората, които са гласували за Кисмет? Къде отиват техните левчета от SMS-и? По-подведени от отговорните лица на Сан Стефано 29 май се оказаха зрителите и не е ли крайно време в тези бездарни времена да спрем да участваме в един все по-кичозен конкурс, който отдавна си е изпял песента. От БНТ се оправдават, че ако сме се откажели, трябвало да плащаме неустойки. Те обаче едва ли са толкова сериозни, колкото похарченото , па макар и Само за шампиони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във