Банкеръ Daily

Съдби

"Спутник-5" е първият кораб, върнал на Земята живи същества от полет в Космоса

На днешния ден през 1960 г. е изстрелян космическият апарат "Спутник-5" с двете кучета Белка и Стрелка, 40 мишки, два плъха и няколко вида растения. Корабът е вторият (първия е "Спутник-4") от поредицата такива, за изучаване възможностите за пилотиран полет и ефектите от самия полет върху човека. Това е първият космически кораб, върнал на Земята живи същества от полет в космоса.

"Спутник-5" (още "Кораб-спътник 2") е съветски изкуствен спътник, част от програмата "Спутник" и втори тестов полет за космическия кораб "Восток", който ще бъде използван за първия пилотиран полет в света. "Спутник" е космическа програма, състояща се от поредица от автоматични космически апарати изстреляни от СССР.

Немска радиостанция в столицата Бон е една от първите чула сигнал от спътника "Спутник-5". На третата обиколка около Земята го потвърждава и шведска радиостанция.

Корабът извежда в орбита успешно живите същества, а се завръщат на Земята на следващия ден. Спътникът е оборудван с телевизионна камера, която да заснема поведението на кучетата по време на полета.

Белка и Стрелка прекарват в Космоса два дни - 19 и 20 август. Целта на експеримента по изпращането на животни в Космоса е да се провери ефективността на системата на животоосигуряване в космоса и изследване влиянието на космическото лъчение върху живите организми. Кучетата Белка и Стрелка са първите живи същества, които благополучно се връщат на Земята след орбитален полет (преди това на 28 май 1959 г. кратковременен суборбитален космически полет извършват шимпанзетата Ейбъл и Бейкър).

След няколко месеца Стрелка ражда шест здрави кученца. Едното от тях е взето лично от Никита Хрусчов (тогава ръководител на Съвета на министрите на СССР и генерален секретар на КПСС) и е изпратено като подарък на Каролин - дъщерята на американския президент Джон Кенеди. Днес препарираните животни са изложени в московския Мемориален музей на космонавтиката.

"Спутник-1" е първият изстрелян обект в орбита, създаден от човек. Стартът му е на 4 октомври 1957 г. като част от междуняродната година на геофизиката. Той е проектиран в конструкторското бюро на Сергей Корольов и демонстрира възможността за употреба на изкуствени спътници за изследване на горните слоеве на атмосферата. С неговия старт започва надпреварата за престиж между СССР и САЩ в овладяването на космическото пространство.

"Спутник-2" стартира на 3 ноември 1957 г. и извежда в Космоса първото живо същество - кучето Лайка. Мисията е без завръщане, така, че Лайка може да се счита за първата известна жертва на космическите полети. Спътниците са изстреляни от космодрума Байконур (край едноименния град в Казахстан - най-големият космодрум в света) с ракета-носител "Спутник", която е двустепенен вариант на военната балистична ракета Р-7.

От Байконур е стартирал първият в историята изкуствен спътник на Земята ("Спутник-1" през 1957 г.) и е излетял първият космонавт - Юрий Гагарин през 1961 година. Оттам са излитали корабите "Восток", "Восход", "Союз" и орбиталните станции от сериите "Салют" и "Мир", първата съветска совалка "Буран", както и много изкуствени спътници и междупланетни космически апарати. Байконур е единственият руски космодрум, предназначен за изстрелване на всякакви видове ракети-носители. Само от него СССР и Русия са изстрелвали пилотирани космически кораби и спътници на геостационарна орбита.

На 25 март 1961 г. със "Спутник-10" е последният изпитателен полет на кораба "Восток" с манекен на космонавт, 18 дни преди старта на полета на Юрий Гагарин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във