Банкеръ Daily

Съдби

"Сони" преобрази свободното ни време

На днешния ден през 1946 г. е основана компанията Tokyo Telecommunications Engineering с 20 служители, която по-късно се преименува на "Сони" (на английски: Sony Corporation) - японският концерн в областта на електрониката и медиите.

Фирмата е създадена от Акио Морита и Масару Ибука. Първото й име е Totsuko, а седалището - в Минато (Токио). Първоначално компанията произвежда котлони за варене на ориз. Тъй като то се оказва не много печелившо, скоро след това тя се концентрира върху производството на електронни уреди за свободното време.

Първият си успех компанията бележи с купуването на лиценз за производство на транзистори. През 1958 г. фирмата се преименува и получава сегашното си име SONY. То е комбинация между латинското sonus (звук) и английското Sonny Boys.

"Сони" е първата японска фирма, която изписва името си на латиница - факт, който поражда доста дискусии в следвоенното японско общество.

"Сони" разработва изключително успешно миниатюрни уреди. От 1979 г. фирмата започва да налага на пазара т.нар. Walkman. МаркатаWalkman е собственост на "Сони" и до ден днешен. През 1982 г. съвместно с "Филипс" пуска на пазара първите аудио компактдискове (CD-DA). Изхождайки от името Walkman мобилните CD-устройства са наречени Diskman.

"Сони" се опитва в миналото да наложи системата за видеозаписи Betamax, успехът на която е половинчат. В сферата на телевизионната техника компанията разработва в годините след 1967 г. кинескопите Trinitron. През 90-те години на 20 век пък налага предимно на азиатския пазар магнито-оптичния минидиск (MiniDisc).

През 1996 г. "Сони" пуска в продажба персонални компютри под марката VAIO.

Пет години по-късно японската компания заедно с шведския телекомуникационен концерн "Ериксон" основават съвместно предприятие под името "Сони Ериксон" с цел разработка и производство на мобилни телефони. Седалището на новата фирма се намира в Лондон. В началото на 2012-а "Сони" обявява че придобива дяла на "Ериксон" и преименува предприятието на "Сони Мобайл Комюникейшънс".

Фирмата "Сони" става активен участник и в развлекателния бизнес чрез покупката на филмовото студио Columbia Pictures и дъщерната си фирма Sony Music.

"Сони" разполага с 913 дъщерни дружества (между които и популярния телевизионенен канал AXN), в които работят 168 200 (2011 г.) служители. По данни от 2010 г. фирмата има годишен оборот от над 79 милиарда щ.долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във