Банкеръ Weekly

Съдби

СОЦИАЛНАТА СМЪРТ НА КИМ У ЧУН

Основателят и бивш собственик на Деу (Daewoo) Ким У Чун преди броени дни беше осъден на 10 години затвор в Южна Корея по обвинение в мащабни афери. Сеулският съд прецени, че магнатът е виновен в превишаване на служебните си пълномощия и огромни финансови злоупотреби. Той ще трябва да плати глоба от 10.6 хил. долара и да възмезди загубите на държавата, които са в размер на 22 млрд. долара.
Ръководената от Ким У Чун компания претърпя крах по време на валутно-финансовата криза през 1997-1998 година. През 1999 г., когато се оказа, че концернът Деу дължи общо 80 млрд. долара, неговият основател напусна страната. В резултат на това корпорацията беше разделена на части и продадена.
През 2005 г. Ким У Чун се върна доброволно и се предаде на властите в Южна Корея. Когато обявяваше присъдата, съдията Хван заяви, че бившият председател на компанията е пренебрегнал корпоративната етика и е нарушил закона, което е довело до банкрута на Деу. Това на свой ред е принудило държавата да похарчи огромни средства за подкрепа на компанията. В хода на разследването беше установено, че в продължение на шест години, предшестващи кризата, шефът на корпорацията е прибягвал до различни мошенически схеми - осъществявал е афери с получаване на кредити и е фалшифицирал финансово-отчетни документи. Освен всичко друго предприемачът е обвинен, че през периода 1997-1999 г. е изнесъл нелегално зад граница 3.2 млрд. долара.
Ким У Чун основава Деу през 1967 г. като малка компания за експорт на текстил, а през 90-те години компанията вече е вторият по-големина концерн в Южна Корея. В периода на разцвет Деу разполага с 369 филиала в чужбина. Интересите му се разпростират от корабостроенето до електрониката, корабостроенето и финансовите услуги. Самият олигарх смятал, че тайната на успеха му е дружбата с властта при всякакви обстоятелства, независимо от конкретните личности. Той изграждал бизнеса на компанията въз основа на тесни лични отношения с лидерите на Франция, Судан, Пакистан, Виетнам, Индия, Китай, Либия, Иран и много други страни. Ким У Чун казвал, че колкото по-голям е рискът, толкова по-голяма е печалбата. През време на ирано-иракската война например Деу изгражда в Иран железопътен тунел и получава поръчка от Муамар Кадафи за 1.7 млрд. долара, докато Либия се намира под американско ембарго.
Ким У Чун често организирал банкети за перспективни клиенти, на които самият той си наливал чай от бутилка от уиски. Клиентите дори не се досещали за това. Веднъж посетил Гана за среща с тогавашния глава на правителството. Предприемачът излетял със самолет сутринта и се върнал в Южна Корея същата вечер с подписан договор за строителството на петзвезден хотел.
Автобиографията на Ким У Чун под заглавие Вселената, в която винаги има работа (на корейски daewoo означава вселена) е преведена на 21 езика и досега са продадени общо 2 млн. екземпляра. Впрочем в нея може да бъде прочетен афоризмът на самия Ким: Загубата на репутация е социална смърт.
Днес здравето на 69-годишния Ким У Чун предизвиква безпокойството на лекарите и докато не се стабилизира - освен всичко друго страда и от сърдечно заболяване - той ще остане в болница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във