Банкеръ Weekly

Съдби

Смъртта на Кристофър Кайл

Най-добрият снайперист във военната история на САЩ загина от ръката на другар по оръжие

Тексасецът Крис Кайл толкова успешно сеел смърт в Ирак, че противниците му го нарекли Дявола от Рамади, на името на града, където служил по време на една от командировките си. В актива на снайпериста от военноморските сили на САЩ са 160 убити врагове. Но това са само официалните данни, според неофициалната сметка броят на убитите от него е над двеста. Въстаниците давали награда от десетки хиляди долара за главата на Кайл, той е раняван многократно, но все пак успява да приключи благополучно военната си служба и да се завърне към мирния живот. Ехото на войната го застига съвършено неочаквано - преди броени дни Кайл бе застрелян от свой другар по оръжие.


Кристофър Скот Кайл идва на бял свят през 1974 г. в семейството на църковен служител и учителка в неделното училище. Момчето получава първите уроци по стрелба от баща си още когато е на 8 години. След училище постъпва в щатския университет, но бързо приключва с него, за да стане ездач в родео. После поврежда сериозно ръката си, работи като помощник в ранчо и накрая решава да постъпи в армията. Когато Крис се опитва да се присъедини към военноморските спецназове Navy SEAL, отначало му отказват заради наранената ръка. След това обаче го канят на обучение в специална школа и през 1999-а го вземат на служба.


По пътеката на войната

През 2003 г. Кайл участва в нахлуването в Ирак и не пропуска нито едно значимо сражение по време на кампанията. Задачите му включват наблюдение на придвижването на американските войници от укритие и обезвреждането на иракчани, които организират засади. Първият враг, оказал се под прицела на тексасеца, е местна жена, която причаквала група морски пехотинци, държейки бебе в едната си ръка и граната в другата. Кайл се поколебава за миг, но после натиска спусъка. Изстрелите ми спасиха няколко американци - обяснява по-късно той в автобиографията си - техният живот несъмнено струваше по-скъпо, отколкото покварената душа на тази жена.


Едрият и висок 190 см американец си спечелва мрачна слава сред въстаниците и много награди от командването. За проявени мъжество и храброст Крис получава две сребърни и две бронзови звезди. Ликвидирайки 160 души, той чупи снайперския рекорд на морския пехотинец Карлос Хеткок, който застрелва 93-ма души по време на войната във Виетнам. Впрочем Кайл скромно признава, че съперничеството му с неговия предшественик е неравностойно - Хеткок не е разполагал с балистичен компютър. Тексасецът смята за свой личен рекорд успешния изстрел на 2.1 хил. ярда (почти 2 км), а мишената е въстаник с преносим ракетен комплекс.


През 2009-а главният старшина от военноморските сили Кайл се уволнява от армията и заживява с жена си и двете си деца в градчето Мидлотиан, недалеч от Далас. От мен излезе по-добър съпруг и баща, отколкото убиец - казва той в едно интервю. - Чувствам се съвсем комфортно, когато не се налага да убивам някого. Впрочем бившият снайперист не бърза да се раздели с оръжието. Той се увлича от лов на елени, а в ожесточената американска дискусия за контрола върху огнестрелното оръжие твърдо взема страната на борците за Втората поправка - тоест за правото на гражданите да притежават и носят оръжие.


Бизнесът на стрелеца

Бизнесът, с който Кайл се захваща след уволнението, също не може да се нарече мирен. Заедно с приятели ветерани той основава фирмата Craft International, чийто девиз е повече от красноречив: Каквото и да ви е казвала вашата майка, проблемите могат да се решават с насилие. Craft е специализирана подготовка на персонал за силови ведомства и частни компании. Кайл оценява съотечествениците си скептично: Вие живеете в илюзорен свят - разсъждава Дявола. - Нямате представа какво се случва в другата част на света, не знаете колко жестоко се отнасят тези хора със самите себе си, а след това и с нашите момчета.


През януари 2012-а издателство Harper Collins отпечатва книгата на Кайл, озаглавена без излишна скромност: Американски снайперист. Автобиография на най-смъртоносния снайперист във военната история на САЩ. На първата среща с читатели се събират над хиляда души и само за година книгата е разпродадена в около 850 хил. печатни и електронни екземпляра.


Исках да разкажа собствената си история за службата в SEAL - обяснява авторът. - Това е книга за тегобите, които трябва да преодолее всеки, който се стреми да спечели уважение и почит.


Книгата бестселър дава на Кайл статут на звезда. Той се появява в телевизионни предавания, включително и в хумористичното предаване на Конан О`Браян и реалити шоуто Stars Earn Stripes, където експерти преподават на звездите основните положения от специализираната военна подготовка. Не минава и без скандал. Рекламирайки автобиографията си, Кайл цветисто разказва как е напердашил за непочтителни думи срещу ветераните Джеси Вентура. Той е екстравагантен политик и също е бил спецназ по време на Виетнамската война. След това става губернатор на Минесота, а сега активно критикува политическата система на САЩ. В отговор Вентура обвини Кайл в клевета и дори го даде под съд, но така и не стигна до крайно решение.


Закрилникът на ветераните

Стремежът да защитава нашите момчета и да подкрепя останалите ветерани е лайтмотивът на целия следвоенен живот на Кайл. През 2011-а най-смъртоносният снайперист заедно с приятели основава фонда FITCO Cares в помощ на бивши военни, които не са успели да се адаптират към мирния живот и страдат от физически и душевни рани. Тази организация предоставя психологически консултации на ветераните и тренажори за домашни занимания с физически упражнения. Любопитно е, че към стрелеца са се обръщали за подкрепа както участници в съвременните кампании в Афганистан и Ирак, така и представители на по-старото виетнамско поколение. Смъртта застига Кайл тъкмо на това благородно поприще.


В събота (на 2 февруари) снайперистът в компанията на Чед Литълфийлд и Еди Рей Рут отива на стрелбището в окръг Ерат, в централната част на Тексас. Известно е, че Литълфийлд бил приятел на Кайл, те били съседи и спортували заедно. Вероятно двамата са се запознали с Рут неотдавна и за пръв път отишли с него да стрелят. Според следователите в един момент Рут открил огън по приятелите с полуавтоматичен пистолет, а след това се скрил. Два часа по-късно труповете на Кайл и Литълфийлд били намерени с множество огнестрелни рани от местния горски пазач, който веднага потърсил помощ.


Мотивите на убиеца още не са оповестени официално, но се знае, че Рут е ветеран от войната в Ирак и най-вероятно страда от посттравматично стресово разстройство, от което военните ветерани в САЩ често се оплакват. Той е служил в морската пехота, бил отличник в стрелковата подготовка и има няколко награди. Рут е командирован два пъти зад граница - в Ирак от септември 2007-а до март 2008-а и в Хаити през 2010-а. Цивилният живот на Рут не потръгнал. След като се уволнил, той така и не си намерил постоянна работа и най-малко веднъж е бил арестуван за шофиране в нетрезво състояние. Майката на заподозрения дълго време работеше като учителка - казва шерифът на окръг Ерат, Томи Брайянт. - Може би тъкмо тя се е обърнала към Кайл с молба за помощ. Склонни сме да мислим, че тримата са се озовали на стрелбището, защото това е било част от терапията, използвана от Кайл.


Убиецът бяга от местопрестъплението с пикапа, принадлежащ на Кайл и отначало се отправя в разположения недалеч Мидлотиан. Освен Кайл и Литълфийлд там живеят сестрата на Рут и съпругът й. След като признал стореното пред роднините си, те веднага позвънили в полицията. Рут продължил до дома си в Ланкастър, южно предградие на Далас, където бил задържан от органите на реда. Предполагаемото оръдие на убийството било намерен в дома на заподозрения. Срещу Рут са повдигнати обвинения за две предумишлени убийства, които според законите на Тексас се наказват със смърт. Сега убиецът се намира в единична килия в затвора на окръг Ерат. Съседите и познатите му казват, че изглеждал напълно нормален и още не могат да осмислят случилото си. Впрочем не е ясно дали самият той разбира как и защо е станал оръдие на отмъщението, което иракчаните толкова искаха за Дявола от Рамади.

Facebook logo
Бъдете с нас и във