Банкеръ Daily

Съдби

Смърт под камерата

Индийските туристически забележителности, където селфито е забранено, стават все повече. Регионалните власти се опитват да защитят любителите на фотографски автопортрети от самите тях. Селфито е опасно развлечение в цял свят и може  да причини смърт, но лидер в тази печална статистика е именно Индия.

В щата Гоа бе въведена забрана за автоснимки, макар че не повсеместна. На плажовете, скалите и местата за къпане по крайбрежието на Арабско море вече има 24 зони, където на туристите е официално забранено да се снимат. По този начин местните власти се опитват да предпазят пътешествениците от опасността, на която се подлагат в преследване на красиви гледки. Сега шестте милиона туристи, които всяка година посещават Гоа, ще се сблъскват с предупредителни табели, че не бива да си правят селфи по тези места.

Повод за въвеждане на ограничението е смъртта на двама туристи от индийския щат Тамил Наду на 17 юни. Двата трагични случая не са свързани помежду си, но младите хора са загинали при подобни обстоятелства. И двамата са се опитали да се изкачат на ръба на скалите, издигащи се над океана, но били пометени от вълните и се удавили.

Табелите, предупреждаващи, че катереното по скалите е забранено, имало и преди това, но туристите по правило ги игнорират. "Хората не поемат отговорност за собствената си безопасност - разказва шефът на частна компания за спасители Рави Шанкер. - Те не осъзнават, че сухата повърхност може да бъде залята с вода за 20 секунди. И тъй като гледат в телефоните си, стават още по невнимателни и не забелязват навреме опасността." При това, както отбелязва вестник  Indian Express, местните жители и спасителите непрекъснато правят забележки на безгрижните пътешественици, но в отговор получават груби нападки. И тъй като забраните и предупрежденията не вършат работа, туристите просто няма да бъдат допускани до скалите. Newsweek пък съобщава, че полицията на популярния плаж Калангут дори разглежда възможността за въвеждане на денонощна спасителна служба, която ще залавя любители на селфитата  рано сутрин и късно вечер, когато крайбрежната ивица пустее.

Индия е рекордьор по количество случаи на трагична смърт заради опити на хора да запечатат образа си в ефектен кадър. От 2014-а до 2016-а по този начин са загинали 76 души. Най-опасни за любителите на фотографските автопортрети са височината, водата и транспортът. Понякога смъртта на хората е масова - през 2014-а, докато се наслаждавали на едно от езерата в щата Махаращра, десет човека обърнали лодката си, опитвайки се да си направя селфи. Седем от тях загинали.

Гоа не е първият щат, в който са въведени зони, свободни от селфи. През 2016-а властите на Мембай, административен център на щата Махаращра, обяви 15 популярни сред туристите райони за опасни. Сред тях попадна крайбрежната Марина драйв и плажът Чаупати. Решението бе взето, след като 18-годишно момиче паднало във водата, опитвайки се да си направи ефектен кадър, и не оцеляло.

Произшествието практически съвпаднало с друг случай, когато три момичета се озовали в морето в района Бандра, докато също опитвали да си направят селфи. Две от тях успели да се доберат до брега  с помощта на минувач, третото се удавило. Загинал и спасителят на момичетата - тялото му било открито два дни по-късно в един малък залив край Мумбай.

По-рано, през 2015-а, местните власти забраниха селфитата на един от индуистките фестивали, защото биха могли да провокират струпване на тълпи. Забранителни табели бяха разположени на двете площадки за провеждане на събитието.

Понякога опасни за любителите на селфита стават места, които на пръв поглед са съвсем невинни. През септември 2015-а загина японски турист, опитващ се да се снима в Тадж Махал. Предполага се, че се подхлъзнал на стълбите и е ударил главата си.

През 2017-а в щата Карнатака се разгърна истинска кампания срещу селфитата. Повод за това стана трагичен случай с група студенти в храма, посветен на Хануман, индийско божество в образ на маймуна, разположен на 30 км от Бангалор. Младежите пристигнали, за да почистят мястото, и след като свършили работата, си отишли да плуват в близкото езеро. Историята завършила с трагедия - едно от момчетата се удавило. По-късно на груповото селфи, направено от останалите младежи, ясно се виждала главата на техния давещ се другар.  Но увлечени от позирането, те не му обърнали никакво внимание.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във