Банкеръ Weekly

Съдби

Смяната на кредитор не е смяна на собствеността

През седмицата някои медии лансираха новината, че собственикът на ИНВЕСТБАНК Петя Славова си купила вестниците Труд и 24 часа. Ако човек се зачете в информациите, ще разбере, че ИНВЕСТБАНК само е заместила УниКредит Булбанк като кредитор на Медийна група България - Холдинг, която е собственик на двете издания. За никаква покупка не става дума. Но това заместване в дълг, или както се казва - договор за цесия, не се побира в стандартите за новина, тъй като документите за него са подписани през ноември 2012-а - месец и половина по-рано. Ето защо с изопачаването на събития и факти журналистите създадоха екшън в услуга на нечии корпоративни и политически интереси.


ИНВЕСТБАНК като купувач на вземането на пресгрупата от УниКредит Булбанк, е платила 15 млн. евро и е наследила всички обезпечения по него - особени залози върху активите на длъжника. Може би от това някои медии правят извода, че и собствеността върху двата вестника е на новия кредитор. Подобна трактовка обаче е невярна, тъй като - по тази логика, преди да станат собственост на банката на Славова, двете издания са били притежание на УниКредит Булбанк, което дори като идея е пълен абсурд. Същото с пълна сила би трябвало да се твърди и за вестниците Капитал и Дейли Капитал, чийто собственик доскоро бе заложен длъжник на Алфа Банк. Всъщност по тази логика всяка една фирма, която е учредила особен залог в полза на кредитиращата я банка, би трябвало да се смята за продадена. Което, честно казано, е смешно - най-малкото защото с предоставянето на особения залог никой не сменя съдружниците и акционерите, а точно те са носители на правата на собствеността. Така поне пише в Търговския закон.


Става дума за съвсем обичайна банкова операция. Заемът наистина е голям, но е съобразен с изискванията и ограниченията в Закона за кредитните институции и наредбите на БНБ, заяви Славова за вестник БАНКЕРЪ. Вярно е, че на кредитна институция, която е на загуба (като ИНВЕСТБАНК), не й е потребно да се вкарва в приключение с кредит за вестници. Но пък това е въпрос на инвестиционно решение на нейния мениджмънт и ако заемът не нарушава банковите регулации, той е в пълното си право да го отпусне. В този ред на мисли кредитът от 15 млн. евро (около 30 млн. лв.) не нарушава правилата за големите заеми. Според нормативните изисквания един голям заем не може да надхвърля 25% от собствения капитал на банката. А според отчетите публикувани от БНБ, собственият капитал на ИНВЕСТБАНК в края на септември 2012-а е 149 млн. лева. Така че поне според тези данни заемът е в рамките на регулациите. Което на свой ред означава, че банковият надзор няма основания да забранява отпускането на подобен кредит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във