Банкеръ Weekly

Съдби

СЛУГИТЕ И ТАЙНИТЕ НА ТЕХНИТЕ ГОСПОДАРИ

Имитация на Буш
Уолтър Шейб е служил в главната кухня на Америка цели 11 години. Той беше уволнен преди година от сегашната първа лейди на САЩ Лора Буш. При това съвсем неочаквано. Сега бившият главен готвач на президента е измислил оригинален начин да припечели, като предлага на всички желаещи вечеря по президентски. Шейб е готов да сготви специалитетите си където поиска клиентът - в дома му, в корпоративния му офис или в кулинарно училище. По време на вечерята всичко съответства на президентския статут. Единствената разлика е отсъствието на самия президент. Въпреки че мнозина се стремят да попаднат в Белия дом тъкмо заради личния контакт с Буш, Шейб се стреми да компенсира този недостатък, като разговаря лично с клиентите по време на вечерята. А той има какво да разкаже за вкусовете на държавния глава и неговата съпруга, които предпочитат здравословната храна. В арсенала на готвача има над седем хиляди рецепта с любими ястия на първите семейства на Америка.
Колкото до причините за уволнението му, Уолтър Шейб дипломатично казва, че най-вероятно Лора Буш просто е искала да сложи за първи път начело на кухнята в Белия дом жена. Затова назначила Кристет Камърфорд, която преди това била негова главна асистентка. Във всеки случай той смята, че е спечелил от цялата история, защото вечерите с разговори много му харесват. След 11 години, прекарани в мазето на Белия дом, днес е прекрасно, че мога да общувам с хора.
В сянката на кумирите
Бившите слуги също нямат нищо против да разказват за бившите си господари. И не само от уважение или затаена обида, а най-вече от желание да спечелят пари. Хонорарите за прочувствените и често скандални мемоари им позволяват да се превърнат в притежатели на цели състояния. През 2003 г. когато излезе книгата със спомени на прислужника на лейди Даяна - Пол Барел, Кралският дълг, само за един ден беше разпродадена една трета от целия й тираж. Вестник Дейли Мирър купи авторските права върху мемоарите на Барел за 300 хил. фунта, изпреварвайки стотици конкуренти сред световните медии, които също искаха да се доберат до тях. Всички опити на Бъкингамския дворец да предотврати издаването им, завършиха с неуспех. Както отбеляза Дейвид Хътчинс, официален биограф на кралското семейство: Барел шест години говореше, че ще пази тайните на Даяна, макар че очевидно никога не е възнамерявал да го направи. Синовете на принцесата Уйлям и Хари нарекоха книгата студено предателство към паметта на майка им.
Неприятности в съда
Благодарение на принцеса Даяна англичанинът Ендрю Мортън също спечели доста пари. Но той не спря дотук и написа биографичен бестселър и за Моника Люински. Поредният шедьовър за попдивата Мадона донесе на Мортън не само поредния милион, но и съдебни неприятности. В новата си книга той хвърля светлина върху личността на Карлос Леон (баща на по-голямата дъщеря на Мадона) и разказва за любовната връзка на певицата с бившия й бодигард Джими Олбрайт. За да убеди телохранителя да се впусне в интимни подробности, Мортън му обещал 70 хил. фунта (100 хил. долара). Олбрайт също нямал нищо против да припечели нещичко на гърба на звездната си работодателка и поискал предварителен хонорар. Той получил аванс от 35 хил. фунта и сега съди Мортън за остатъка от сумата. Междувременно след излизането на книгата Мадона също даде британеца под съд и спечели процеса.
Бившата детегледачка пък на звездното семейство Дейвид и Виктория Бекъм - Аби Гибсън, разказа срещу 750 хил. долара на медиите за неудачния брак на съпрузите и за проблемите на сексуалния им живот. Бившият бодигард на семейство Версаче обаче така и не успя да получи хонорара си за книгата Шпионска игра. Само няколко дни преди пускането й в продажба, по настояване на бившите му господари, които заплашиха, че ще съдят издателя, тиражът й беше иззет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във