Банкеръ Weekly

Съдби

СЛУЧАЙНО ИЛИ ПРЕСТЪПНО ЛЮБОПИТСТВО?

Сигналите за нерегламентиран достъп от служители на Държавния департамент до личните данни на участници в президентската надпревара разбуниха сериозно духовете в САЩ. На 20 март вечерта беше обявено, че двама души от консулския отдел са били уволнени, а на трети е наложено дисциплинарно наказание заради интереса, който е проявил към сведенията за кандидата от Демократическата партия Барак Обама. На 21 март първо представители на Хилари Клинтън, а след това и на републиканеца Джон Маккейн заявиха, че техните лични данни също са били разглеждани, без съответното разрешение.
Според версията на официалния представител на Държавния департамент Шон Маккормак, служителите, извършили нарушенията, били водени от обикновено любопитство. С тази гледна точка се съгласиха всички анкетирани от журналистите представители на администрацията на Джордж Буш. Щабът на Барак Обама обаче настоя за
разследване на обстоятелствата
около неразрешеното надничане в личните му данни.
Файловете, в които проникнали прекалено любопитните чиновници на консулския отдел на Държавния департамент, съдържали информация за месторождението, семейното положение, възрастта, заниманията и физическите характеристики на кандидатите. Досиетата им биха могли да включват и сведения, които да послужат като основание за отказ за издаване на паспорт или, обратното - за разрешение. В частност към подобен род лични данни се отнасят финансовите и медицинските отчети, документи за раждане и кръщелни свидетелства, както и сведения за криминалното минало на хората. И накрая, личната информация би могла да съдържа номерата на полиците за социална застраховка, които са строго конфиденциални. Ако такива номера попаднат в ръцете на престъпник, той е в състояние да получи кредитна карта на името на нищо неподозиращия човек.
Разбира се, в Държавния департамент едва ли са имали намерение за използват имената на Хилари Клинтън, Барак Обама или Джон Маккейн, за да придобият кредитни карти. А и версията, че служителите просто са искали да научат какъв всъщност е цветът на очите на бившата първа лейди, какъв е ръстът на сенатора от републиканската партия и дали Барак Обама е кръстен християнин, изглежда съвсем правдоподобна. Подробностите обаче, които излязоха наяве в края на миналата седмица, навеждат на мисълта, че е възможно в цялата история да са забъркани и
нечии политически интереси
Хилари Клинтън обеща да следи внимателно хода на разследването, тъй като, по думите й, самата тя едва не пострадала от действия на чиновниците на Държавния департамент. Бившата първа лейди има предвид недоразумението, случило се през лятото на 2007-а. Един от посещаващите курсовете за използване на справочната система на консулския отдел се опитал да разгледа личните данни за Клинтън. Според официалната версия, на служителите, които се обучавали, било предложено да се опитат да открият в базата данни сведения за определен човек (желателно за някой от членовете на семействата им). Вместо това един от тях въвел просто за пример фамилията Клинтън. Опитът бил забелязан и санкциониран навреме.
Със сигурност преглеждането на персоналната информация за Барак Обама и Джон Маккейн не може да бъде обяснено с обикновена случайност. Системата е фиксирала три непозволени търсения на данни за чернокожия сенатор през 2008 г. - на 9 януари, на 21 февруари и на 14 март. И тримата служители, проявили интерес към информацията за кандидата, работели в Държавния департамент по договор. Веднага след като в медиите се появиха съобщения за уволненията на двама от тях, от различни страни започнаха да постъпват искания да се публикуват имената на компаниите, за които са работили провинилите се. След като тези настоявания бяха удовлетворени,
мнозина останаха изненадани от резултатите
Фирмите, предоставили на Държавния департамент прекалено любопитните служители, се оказаха пряко или косвено свързани с кандидатите на Демократическата партия. Двама от уволнените са работили по договор с компанията Stanley Inc., която буквално преди седмица продължи сътрудничеството си с Държавния департамент за още пет години. Сумата на контракта е 570 млн. долара. Работата по договор е твърде разпространен начин за оформяне на взаимоотношенията между големите компании и държавните учреждения. Причината е, че евентуалното уволнение на ангажирания по този начин човек създава по-малко юридически проблеми на фирмата, която го наема.
Stanley Inc.работи с Държавния департамент на САЩ от 1992 година. Шефът й Филип Нолан, привърженик на Хилари Клинтън, е пожертвал за предизборния й фонд хиляда долара. Още по-подозрителна обаче изглежда ситуацията с третия провинил се сътрудник на Държавния департамент, който е работил там по договор с компанията The Analysis Corporation (TAC). Нейният президент - Джон Бренън, не само е дарил на предизборния фонд на Барак Обама 2300 долара, но и има
пряко отношение към предизборната му кампания
Бренън консултира чернокожия сенатор по въпросите на външната политика, както и за дейността на разузнавателните служби.
Прави впечатление, че служителите на Stanley Inc., злоупотребили със служебното си положение, на практика били уволнени незабавно. Единият няколко дни след нерегламентираното му влизане в базата данни за Обама през януари, а другият - през март. Докато сътрудникът на TAC, проявил любопитство на 21 февруари, се отърва само с дисциплинарно наказание. Това предизвика множество въпроси както сред журналистите, така и сред специалистите в областта на корпоративното право. Още повече че въпросният човек се е провинил два пъти - разбра се, че тъкмо той е надничал и в персоналните данни на Джон Маккейн. Вярно, че ръководството на TAC поднесе извиненията си на кандидатите. В официално изявление шефовете обясниха, че уволнението на сътрудника било отложено по молба на представители на Държавния департамент, които поискали да им се даде време, за да извършат вътрешно разследване по случая. Любопитно е, че отзивите за провинилия се си остават добри както от страна на TAC, така и от държавната институция.
Дори ако работилите в Държавния департамент, чиито имена се пазят в тайна от обществеността, са искали да помогнат на някой от кандидатите, издирвайки в досиетата компрометиращи сведения за неговите съперници, това ще бъде много трудно за доказване. Все пак подозренията за използването на подобни методи в предизборната надпревара могат да се превърнат в петно върху политическата репутация на претендентите и деловата репутация на техните привърженици от TAC и Stanley Inc.

Facebook logo
Бъдете с нас и във