Банкеръ Weekly

Съдби

СЛАВКОВ ПАК БЕЗ ПРОБЛЕМИ

Нещата при Иван Славков тази година се развиват само в негова полза. Ако не броим, разбира се, заплахите на боса на Нефтохимик Христо Порточанов, след като БФС наказа отбора му със служебна загуба срещу ЦСКА заради недопуснати телевизионни камери на стадиона. С присъщото си чувство за хумор Батето поиска пищов от вътрешния министър Емануил Йорданов. А иначе, след 11 години съдебни битки, Славков бе оправдан по всички дела. Преизбран бе и за председател на Българския олимпийски комитет (БОК). Олимпийците ни в Сидни надхвърлиха всичките му очаквания със спечелването на пет златни медала, което го провокира да каже: Радостно съм разочарован. Освободен от опеката на Барчовски, или както го наричаше - Цеко, и вдъхновен от благоприятните развръзки Славков си позволи истински макиавелистки ход, както го нарекоха най-приближените му - направи сегашния спортен министър Симон Спасов свой заместник в БОК. Искаме да заздравим дружбата с държавата, след като се доказа, че не съм престъпник - отбеляза той. - Избрахме Симон Спасов за заместник-председател на Българския олимпийски комитет, за да вземем парите от тотото и да ги похарчим за олимпийска подготовка.


Последният му суперход обаче е, че очакваният през февруари идната година конгрес на Българския футболен съюз няма да се състои. Най-вероятно е това да стане след световните квалификации на националния отбор. Писна ми от конгреси! Няма за какво да се събираме пак. Знаете, че когато има конгреси, обикновено ги печеля, каза развеселеният Славков след тегленето на жребия за купата на България по футбол. Според приближените адвокати на футболния съюз от следващата година влиза в сила новият Закон за юридическите лица, който уреждал някои клаузи в полза на БФС. Така че част от съображенията на бившия спортен комитет да отказва лиценз на федерацията ще отпаднат от самосебе си. Казано с други думи, неговият устав и избраното според разпоредбите му футболно ръководство няма да може да се атакуват. Един нов конгрес през февруари би имал смисъл за враговете на Славков, но както се вижда в последно време, и те са свалили гарда.


Обстоятелството, че олимпийският шеф парадира с щастливата си звезда, съвсем не означава обаче, че и в българския спорт няма никакви проблеми. Напротив. Еуфорията от успехите в Сидни отминава. Условията, при които се подготвяха спортистите ни, бяха наистина ужасно тежки и е необходимо да се променят. Спортната ни база никога не е била в такова състояние - въпрос, който пряко трябва да вълнува и хората от БОК. Интереси към нашите спортни обекти има сега от бившите страни на Съветския съюз, Южна Америка и Канада, които вече мислят за подготовката за олимпиадата в Атина след четири години. Благодарение на Славков и организационния комитет на гърците ни дават 52 млн. долара за ремонти на спортни обекти у нас. Това е шанс да вдигнем на крака около 22-те зали, които са обявени за подготовка преди Атина. Стига да не ги сполети съдбата на стадион Васил Левски, който се превърна в руина за безнадеждно дълъг срок.


Идва и сезонът на визите за Солт Лейк Сити, в който състезателите ни ще гонят класиране за бялата олимпиада през 2002 година. От БОК и Славков до голяма степен зависи надеждите ни за успех и този път да не бъдат илюзорни...

Facebook logo
Бъдете с нас и във