Банкеръ Daily

Съдби

Слава Иванова става директор на "Българския Лувър"

Министърът на културата Вежди Рашидов назначи Слава Иванова за директор на Съвременния музеен център в кв. „500”, известен като "Българския Лувър". Тя ще заема поста до обявяването на конкурс за него. Председател на Художествения съвет на новия музея ще бъде акад. Светлин Русев.

Слава Иванова беше директор на Националната художествена галерия в периода 2009 - 2013 година  Тя ще има двама заместници – изкуствоведите Яра Бубнова и Бистра Рангелова.

Слава Иванова е родена 1957 година. Завършила е 114-та английска езикова гимназия. Магистър по история на изкуството във ВИИИ „Н. Павлович“. Владее английски и руски език.

В периода 1987 - 1990 година е редовен аспирант в Института за изучаване на изкуството – БАН. От 1990 година работи като уредник в Националната художествена галерия. През 1995 г. специализира мениджмънт на музеи и галерии в City University, Лондон, по линия на Британския съвет. От 1996 г. е главен уредник на отдел „Съвременно българско изкуство“ в НХГ.

В края на 2009 година e назначена за директор на Националната художествена галерия. В периода 2009-2011 година тя ръководи екипа на галерията, завършил успешно първата фаза на проект BG0051 „Преустройство и реконструкция на сградата на Софийски Арсенал в Музей на съвременното изкуство“.

През 2011-а тя работи и за откриването на нов филиал на художествената галерия  в София, представящ изкуството от епохата на социализма със скулптурна експозиция на открито.

Под нейно ръководство в Националната художествена галерия са уредени и ретроспективни юбилейни изложби на художници като Владимир Димитров – Майстора, Никола Танев, Захари Зограф, Георги Баев. Представителни експозиции на българското изкуство НХГ показва в Брюксел, Черна гора, Париж, Солун. В залите на галерията гостуват и изложби на майстори на модерното и съвременното изкуство от Франция, Великобритания, Япония, Р. Корея, Унгария, Турция.

През лятото на 2013 година тя е наградена с орден за изкуство и литература на Министерството на културата и комуникациите на Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във