Банкеръ Weekly

Съдби

СКРИТИЯТ РАСИЗЪМ

На 4 ноември в САЩ ще се състоят президентските избори. Според анкетите Барак Обама продължава да изпреварва съперника си Джон Маккейн. Мнозина обаче смятат, че тези резултати не отразяват обективно ситуацията, понеже не отчитат скрития расизъм, който може да препречи пътя на чернокожия сенатор към Белия дом.
Той не е един от нас
Да се говори за расизъм днес в Америка се смята за неприлично и политически некоректно. Затова по време на предизборната кампания тази тема беше засягана между другото. Въпреки че за първи път в историята на Съединените щати един от основните претенденти за президентския пост е чернокож политик.
Първият повод да се заговори упорито за расизъм даде Йеремия Райт, лидер на Обединената църква в Чикаго, на която Барак Обама е бил енориаш цели 20 години. През пролетта противниците на чернокожия кандидат разпространиха в ИНТЕРНЕТ видеоклипове с проповеди на Райт, в които той говори, че Америка продължава да се намира под влиянието на Ку Клукс Клан и нарича черните републиканци продажни хора. Правителството ги снабди с наркотици, построи повече затвори и сега иска да пеем Боже, благослови Америка. Не, не и не. Боже, прокълни Америка! Боже, прокълни Америка за това, че се отнася към своите граждани толкова нехуманно. Боже, прокълни Америка за това, че тя се държи така, сякаш е Бог, казва в клиповете проповедникът.
Едва ли би могъл да се измисли по-добър подарък за републиканците. Консервативната част на Америка реагира незабавно. По всички телевизионни канали, радиостанции, във вестниците и в списанията републиканските анализатори твърдяха, че Барак Обама, чиято дъщеря е кръстена от Йеремия Райт, не би могъл да споделя американските ценности и вероятно дълбоко в душата си ненавижда белите. Рейтингът на Обама тутакси тръгна надолу. В резултат на това чернокожият кандидат беше принуден публично да се отрече от проповедника, заявявайки, че в негово присъствие Йеремия Райт никога не е говорил подобни неща.
За да не разпалва темата за расизма, Барак Обама се отказа публично и от подкрепата на друга противоречива фигура - лидера на организацията Нация на исляма Луис Фарахан. Заради антисемитските си изказвания през 80-те години той получи прозвището черния Хитлер. През 2000 г. цяла Америка се възмути от изявлението му, че на бялата раса тепърва й предстои да се превърне в човешка, защото сега се намирала в най-нисшия стадий на еволюцията. И когато Луис Фарахан обяви подкрепата си за Обама като единствения кандидат, който създава усещане за единство, сенаторът отговори, че не е молил за поддръжката на Фарахан и осъжда изявленията му, направени в миналото.
Независимо от всичко в щаба на републиканците упорито свързват името на политическия си противник с черния расист Йеремия Райт и мюсюлманина Луис Фарахан. А в изказванията на представители на екипа на Маккейн и Пейлин непрекъснато се повтаря фразата: Той не е един от нас.
Тези думи намериха благодатна аудитория най-вече сред жителите на консервативната американска провинция. Ще гласувам за Джон Маккейн, макар че той не ми харесва. Но просто не мога да понеса мисълта, че страната ми може да бъде управлявана от черен президент - признава 76-годишната Нанси Мондейл. - Бог е казал: не избирайте чужденци за свои водачи. Иначе те ще станат главата, а вие - опашката. А ние не сме опашка. Мислите, че Обама обича Америка? Не! Той не разбира нашите ценности. Помните ли как издевателстваше над нас в Пенсилвания, казвайки, че икономическата криза заставяла американците да държат по-здраво оръжието си и да ходят по-често на църква? Знам, че сред чернокожите има добри хора, но 90% от тях са престъпници!
Електронни писма, в които се отбелязва, че Барак Обама изповядва тайно мюсюлманството, и снимки, показващи сенатора от Илиноис облечен с националната носия на Кения - родината на баща му, отдавна се тиражират в ИНТЕРНЕТ и със завидно постоянство се разпращат на избирателите.
Скритият расизъм в Америка неведнъж е оказвал решаващо влияние върху изхода на изборите. Политолозите са забелязали това явление още през 80-те години на ХХ в. и са го нарекли
ефекта на Брадли
Чернокожият Том Брадли бил кмет на Лос Анджелис и през 1982-ра се кандидатирал за губернаторския пост от Демократическата партия. Всички проучвания на общественото мнение, направени в навечерието на изборите, показвали, че Брадли изпреварва съперника си от Републиканската партия със 7 процента. За всеобща изненада в деня след вота се оказало, че Брадли е загубил. Социолозите, изследващи причините за поражението му, стигнали до извода, че в основата на случилото се е скритият расизъм, който анкетите не могли да отразят.
Със същия проблем се сблъскал Дъглас Уайдлър - първият афроамериканец, избран за губернатор на щата Вирджиния през 1990 година. Той победил съперника си с минималната разлика от 1/10 от процента, макар че според предварителните допитвания водел пред съперника си с над 10 на сто.
Днес анкетите на CNN/Opinion Research Corp. показват, че за 37% от американците расовият въпрос ще бъде определящ при гласуването.
Убийте го!
Позорно е, че расизмът продължава да съществува в САЩ и в целия свят, изтъква Мишел Лузан, активистка от щаба на Барак Обама в Ашвил, щата Калифорния. Мнозина от привържениците на чернокожия кандидат смятат, че расистките изказвания в предизборната кампания са зачестили, след като Сара Пейлин е станала кандидат за вицепрезидент от републиканците. Разбира се, нито тя, нито Джон Маккейн си позволяват подобни изявления. Но много американски журналисти отбелязват, че с появата на Пейлин в екипа на Маккейн присъствието на агресивни привърженици на митингите на републиканците значително се е увеличило. Вестник Washington Post например посочва, че на неотдавнашната среща на Пейлин с избиратели в Кливланд нейни поддръжници крещели: Убийте го! и Предател!. Това се случило, когато губернаторката на Аляска говорела за връзката между Обама и Бил Айърс, участвал в подготовката на терористичните актове срещу американското правителство през 60-те години на ХХ век. Сега тайните служби на САЩ изясняват за кого са се отнасяли тези думи - за Барак Обама или за Бил Айърс.
Така или иначе, много от американските избиратели са на мнение, че ако Обама победи, той ще бъде убит като Джон Кенеди. Досега в Щатите са арестувани най-малко осем човека, заподозрени в подготовката на покушение срещу чернокожия сенатор. Четиридесет и осем годишният Джери Бланчард от Северна Каролина, който нееднократно заплашваше със смърт Обама, е настанен принудително в психиатрична клиника за изследвания. Ремънд Хънтър Хейзъл, на 22 години, беше арестуван в Кливланд, щата Флорида, след като разказал на свой приятел, че възнамерява да убие демократа, ако стане президент. В автомобила на Хейзъл бяха открити пушка, ножове и бронирана жилетка. Други четирима души бяха арестувани в Денвър, докато там се провеждаше конференцията на Демократическата партия. Според полицията по време на разпита заподозрените признали, че планирали да убият Барак Обама с пушка от разстояние 750 ярда.
В същото време белите жители на Америка се опасяват, че независимо дали Барак Обама спечели или загуби, афроамериканското население в големите градове може да организира улични безредици. Хората се страхуват от това и започнаха да купуват повече оръжие. Така че моят бизнес ще процъфтява - казва Робърт Конкарън, собственик на оръжеен магазин в Нашвил, щата Тенеси. - И ако някой чернокож се опита да ограби магазина ми, няма да се поколебая да го застрелям.
За сигурността на кандидата за президент от Демократическата партия се предприемат безпрецедентни мерки за сигурност. Сенатът на САЩ прие специално постановление, в съответствие с което държавата осигури лична охрана на Барак Обама още девет месеца преди началото на вътрешнопартийните избори.
Проблемът с расизма в САЩ продължава да съществува. И Барак Обама е наясно с това. Той обаче, както и милиони негови привърженици, не смята, че расизмът - скрит или явен, ще повлияе на изхода от вота. Все пак именно победата на вътрешнопартийните избори в Ню Хемпшир, с 90% бяло население, се превърна в залог за успеха на президентската му кампания. В едно неотдавнашно интервю за телевизионния канал CBS News Барак Обама заяви: Има ли хора, които няма да гласуват за мен, защото съм чернокож? Разбира се, че има. Така, както има афроамериканци, които ще дадат вота си за мен, именно защото съм чернокож. Има и други хора, които са вдъхновени от идеята да разкъсат този порочен кръг. Мисля, че в края на краищата нещата ще се уравновесят.

МЪРТВИ НЕГРИ И БЕЛИ СМОКИНГИ
В началото на седмицата американските власти обявиха, че е разкрит расистки заговор за убийството на Барак Обама. Според следствието двамата заподозрени - Даниъл Коуърт и Пол Шлеселман, планирали също така да ограбят оръжеен магазин и да избият над сто чернокожи ученици.
Информацията за заговора се базира на писмените показания на Браян Уикс, специален агент на Бюрото за контрол върху незаконната търговия с алкохол, тютюн и огнестрелно оръжие (ATF), който разследвал дейността на двамата младежи. Уикс обвинява Коуърт и Шлеселман по три пункта - притежание на нерегистрирано оръжие, заговор с цел кражба на оръжие и накрая заплаха срещу живота на един от основните кандидати за президентския пост.
В хода на разпитите Уикс установил, че Коуърт и Шлеселман се запознали няколко месеца по-рано чрез ИНТЕРНЕТ с посредничеството на общ приятел. Двамата младежи изповядват идеологията White Power и принадлежат към движението на скинхендовете расисти. Те планирали да убият 102-ма чернокожи ученици, като застрелят 88 от тях и обезглавят останалите четиринайсет. Числата 88 и 14 имат символично значение в ултрадесните среди. Двете осмици олицетворяват небеизвестния нацистки поздрав Heil Hitler (H е осмата буква в латинската азбука). Числото 14 пък символизира Четиринайсетте думи - лозунг, формулиран от радикалния идеолог Дейвид Лейн, в който се говори за осигуряване на съществуването на американския народ и бъдещето на белите деца. Освен това Коуърт и Шлеселман възнамерявали да обстрелват автомобила на Обама, облечени в бели смокинги и с бели цилиндри. На разпита младежите обяснили, че осъзнавали обречеността на плана си, но били готови да загинат при изпълнението му. Двамата се намират в ареста без право да бъдат освободени под гаранция.
Опонентите на Обама от лагера на републиканците побързаха за изразят своята позиция по повод разкрития заговор. Председателят на партията в щата Тенеси - Робин Смит, заяви: Ненавистта не е политическа партия, не е политически лозунг, платформа или идеология - това е чисто зло, което няма място в гражданското общество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във