Банкеръ Weekly

Съдби

СКОРСЕЗЕ И СТОУНС ОТКРИХА КИНОМАНИЯ' 08

Филмът на Мартин Скорсезе Shine A Light (Блясък от светлина), посветен на легендарната британска рокгрупа Ролинг стоунс, откри в НДК 22-та Киномания. Есенно-зимният филмов маратон ще продължи до 3 декември и обхваща екраните на НДК (зала №1 и Люмиер), Дома на киното, филмотечното кино Одеон, Евросинема и пловдивското Лъки синема. Цените на билетите в Двореца на културата са по 10, 8 и 6 лв., а в останалите салони на София и Пловдив - по 8 и 6 лева. Масрафът си заслужава заради големия брой атрактивни, повечето премиерни заглавия в афиша и възможността за реално сближаване с отдавна утвърдената международна практика, която в България започва още в средата на 20-те години на ХХ век, но бе прекратена за много дълъг период от време.
Оскар-овите лауреати братя Коен ще присъстват на събитието с най-новото си произведение Изгори след прочитане, събрало пред камерата такива знаменитости като Брад Пит, Джордж Клуни, Джон Малкович и др. Редом до него трябва да поставим и австрийския Фалшификаторите на Щефан Рузовицки, който спечели златната статуетка Оскар за най-добър чуждоезичен филм.
По съвсем понятни причини интересът на най-верните почитатели на българското кино е насочен към четирите български заглавия, сред които е игралният Хиндемит на Андрей Слабаков. Другите три са Como fue - кубинско болеро за Йорданка (на Илиян Джевлеков и Матей Константинов, които са продуценти на широко саморекламирания Дзифт), Нощ в София на Станислава Калчева (с Васко Кръпката) и Среща при Айфеловата кула на Валентин Вълчев. Не се изненадвайте от солидното музикално присъствие в някои от филмите, защото: а) Киномания в самото начало започна като преглед на точно такива произведения, б) организаторите са осъзнали ролята на поп музиката като съвременен език за комуникация между младите хора и в) двете най-нови изкуства на ХХ век си подадоха ръка още през 1927 г. в първия звуков филм Певецът на джаз с Ал Джолсън в главната роля.
С най-новите си заглавия са застъпени солидните световни кинематографии: френската, британската, италианската, американската, руската. В програмата освен най-привлекателните творби на игралното кино са представени и някои от най-нашумелите ленти на анимационното и документалното филмово изкуство. В добавка - практически всички по-известни заглавия, отличени на големите международни кинофестивали в Америка и Европа, присъстват като предложение и на Киномания' 08. Което прави интригата още по-интересна!

Facebook logo
Бъдете с нас и във