Банкеръ Daily

Съдби

Скандален руски артист поиска убежище във Франция

Руснакът Пьотр Павленски, станал известен преди четири години със скандална изява на Червения площад, от два дни е в Париж и е поискал политическо убежище във Франция, предаде Франс прес.

Павленски напуснал от родината си, след като бил разпитван от руската полиция във връзка с обвинения за сексуално посегателство.

Тридесет и две годишният артист в протестни политически пърформанси разказва, че разпитът е продължил 9 часа. Той бил задържан от полицията на 14 декември заедно с партньорката си Оксана Шалигина. Двамата научили в полицията, че руска актриса ги обвинява в сексуални издевателства. Ако бъде призната вината им, те могат да получат до 10 години в трудов лагер. Той и партньорката му твърдят, че са имали сексуални отношения с актрисата по взаимно съгласие.

Заради тези обвинения Павленски и Шалигина, заедно с двете им дъщери, напуснали Русия и пристигнали в Париж.

"Ако бяхме останали в Русия, с Оксана щяхме да се озовем в трудов лагер за 10 години", разказва Пьотр, цитиран от Франс прес.

Павленски спечели скандална известност през 2013 г., когато прикова скротума си към паветата на Червения площад точно пред Кремълската стена в знак на протест срещу държавата. Година преди това той заши устните в солидарност с певиците от пънк групата "Пуси райът", осъдени заради протестна проява срещу Владимир Путин в московския храм "Христос Спасителя".

Миналата година Павленски бе осъден на глоба, защото полял с бензин и подпалил вратите на централата на Федералната служба за сигурност в Москва. Тогава той заснел акцията и качил кадрите в интернет. След това прекара седем месеца в ареста, през които настояваше да бъде съден за тероризъм, но искането му не бе уважено и съдия му наложи единствено глоба.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във