Банкеръ Weekly

Съдби

Симеон Сакскобургготски описа живота си в книга

S 250 20489c73 3dec 468c b513 9f577cb3a4ba

„Да се каже в най-скоро време, че българите са способни и достойни партньори на Европа и света - това би било най-голямата ми радост до края на живота ми, но затова трябва да загърбим синдрома "Вуте", да погледнем по един положителен начин и всички да осъзнаем, че България има огромен потенциал, народът го има". За това призова при представянето на мемоарната си книга на 28 октомври бившият български премиер и роден цар Симеон Сакскобургготски. В своята автобиография той разказва за необикновената си съдба.


"Нямам претенции това да са мемоари или разточителни спомени, а тя е по-скоро за смисъла на един живот. Поради факта, че съм затворен, много пъти съм бил заобикалян от митове и идеи, които са ми приписвали. Постарах се да напиша не за личната ми слава, напротив - правя го от първо лице за нашата история, за един период, който е бил заличаван или пренебрегван по различни причини", сподели Симеон Сакскобургготски пред аудиторията в столичната Телефонна палата.


Той коментира и сегашната политическа ситуация в страната: "Загрижен съм и дори разтревожен за това, което се случва в България, и за тежкия момент, пред който сме изправени". Той даде пример с Полша и думата "солидарност", която е успяла да обедини поляците в труден момент. Царят спомена приемането ни в Европейския съюз през 2007-а: "Нещо подобно трябва на нашето общество сега, за да гледаме с добро напред", повтори бившият премиер.

"Мемоарната книга "Симеон II. Една необикновена съдба" е книга за прочит, в нея има много мъдрост, поуки, въпроси, а менторството му е дълбоко чуждо", заяви бившият евродепутат Станимир Илчев. Историкът акад. Георги Марков пък посочи 10 особености на книгата, като най-важната според него е чувството за историзъм. „Когато чета Иван Хаджийски, свободомислещ българин от 30-те години на XX в., станал социолог на своето време, имам усещането, че се намирам сред описаните от него хора, които е срещал по своето време. И ми се струва, че малко нещо се е променило оттогава", е написал Симеон в мемоарната книга.

Сред гостите на събитието бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, служебният премиер Георги Близнашки и бившият Пламен Орешарски, гуверньорът на БНБ Иван Искров, проф. Огнян Герджиков, акад. Георги Марков, министри, депутати, културни дейци и историци. Представянето на книгата уважиха и мнозина бивши министри и депутати от времето на управлението на НДСВ като Лидия Шулева, Христина Христова, Мирослав Севлиевски, Николай Василев, Даниел Вълчев, Антония Първанова и Минчо Спасов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във