Банкеръ Weekly

Съдби

Силициевата долина се разбунтува

Усилията на Елън Мъск да помири Силициевата долина с Доналд Тръмп на този етап остават напразни.

Шефовете на най-големите технологични компании от Силициевата долина осъдиха указа на президента Доналд Тръмп, забраняващ на бежанците и гражданите на седем държави с предимно мюсюлманско население да влизат на територията на САЩ.

Генералният директор на Google Сундар Пичай заяви, че документът засяга минимум 187 сътрудници на компанията. Един от тях вече екстрено се прибрал в Съединените щати, защото се изплашил, че няма да го допуснат в страната. Според Пичай е тъжно, че " този указ по някакъв начин ще ограничи живота на служителите в Google и техните семейства, а освен това ще издигне бариери по пътя на талантите в нашата държава". Съоснователят на фирмата Сергей Брин пък се включи като частно лице в митинга на летището в Сан Франциско срещу забраната на Тръмп. "Тук съм, защото съм бежанец", обясни той и се снима с участниците в протеста.

Шефът на Apple Тим Кук разпрати електронни писма до служителите си, в които  категорично се обявява против политиката на новия държавен глава. "Apple няма да оцелее без работници от други държави, да не говорим за развитие и процъфтяване, с каквито винаги сме били известни", се казва в тях. Кук подчерта и че вече е изпратил петиция в Белия дом, в която разяснява какви ще са последиците от рестриктивния закон. В края на посланието си той цитира думите на Мартин Лутър Кинг: "Всички сме пристигнали с различни кораби, но сега се намираме в една лодка".

Генералният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, който е роден в Индия, също се обърна към служителите си с думите: "Като емигрант и ръководител аз лично съм наблюдавал позитивното влияние на емиграцията върху развитието на Microsoft, върху страната и целия свят."

На свой ред създателят на Facebook Марк Зукърбърг изригна в гневна записка: "Моите предци са от Германия, Австрия и Полша. Родителите на Присцила (съпругата на Марк) са бежанци от Китай и Виетнам. Съединените щати са нация от емигранти и трябва да се гордеем с това." Зукърбърг отбеляза също, че одобрява желанието за защита на страната от радикално настроени мюсюлмански терористи, но смята, че усилията трябва да се насочат към хора, "представляващи реална опасност".

Не остана настрана и Джек Дорси, създател на социалната мрежа Twitter, която е толкова харесвана от сегашния американски президент, че я е избрал за трибуна на политическите си изявления. Бизнесменът съобщава, че икономическите последици от спорния указ ще бъдат крайно неприятни и че бежанците и емигрантите носят осезаема полза на САЩ.

Колкото до генералния директор на Tesla Motors и Space X - Елън Мъск, който бе назначен за съветник по бизнес въпросите в администрацията на Тръмп, той се опита да създаде диалог между разгневените жители на долината и държавния глава. Предприемачът се обърна към американците чрез Twitter, призовавайки ги да изразят мнението си и да предложат поправки на указа. Мъск обеща да изпрати мненията им лично на президента, но неочаквано се сблъска с негативната реакция на потребителите.  "Щом си готов на отстъпки спрямо закон, който изначално нарушава моралните норми, ти вече си се съгласил с неговата необходимост", писа на съветника потребител с никнейм  @z0mgItsHutch.

Високотехнологичните компании от Силициевата долина често наемат емигранти на водещи инженерни позиции. Според изследване на една фондация, специализирана по проблемите на емиграцията, чужденци са основали над половината от всички стартиращи фирми в Америка на обща стойност над 1 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във