Банкеръ Weekly

Съдби

Сидни е един от най-красивите градове в света

На 29 април през 1770 г. английски мореплавател Джеймс Кук (на английски: James Cook) акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани. Тук той за първи път се среща с аборигенските племена, населяващи Австралия. Известният пътешественик и изследовател, който е откривател на множество, непознати дотогава за европейците, острови и територии, е и учен - член на Британското кралско научно дружество.

Сидни (на английски: Sydney) е най-големият и най-стар град в Австралия (основан през 1778 г.), разположен в щата Нов Южен Уелс. Градът е наречен на британския вътрешен министър лорд Сидни, който издава заповедта за основаването на наказателната колония. Годините на 19-я век са време на динамично развитие, появяват се първите предградия и градът се разраства с пристигането на кораби с имигранти от Ирландия и Великобритания, желаещи да започнат живота си наново в новата страна. На 20 юли 1842 година е официално основана общината на Сидни, който става първият град в Австралия.

В началото на 20 век населението на града надхвърля 1 милион души. По това време населението на Сидни изпреварва това на австралийската столица Мелбърн, дългогодишен съперник за първенството сред градовете в страната.

Голямата депресия засяга сериозно Сидни, но въпреки това през 1932 г. е построен забележителният "Сидни Харбър Бридж". През целия 20 век, особено след Втората световна война градът продължава да се разраства, заради пристигащите имигранти от Европа, а по-късно и от Азия. През 70-те и 80-те години Сидни става седалище на множество финансови институции и измества Мелбърн и в качеството на финансова столица на Австралия.

Заедно с предградията населението му е над 4.3 милиона, а в централната градска част то е около 146 297 души. Сидни е най-гъсто населеното селище в Австралия със средна гъстота на населението от 4023 души на кв. километър. Сидни и предградията му се считат за най-големият финансов, транспортен, търговски и културен център в Австралия, съперничещ само с малко по-малкия Мелбърн.

Сидни е разположен в крайбрежна низина, ограничена от Тихия океан на изток и Сините планини на запад. От географска гледна точка Сидни се разделя на две части, а построеният през 1932 година "Сидни Харбър Бридж" свързва тези две части на града. Градът е разположен до най-голямото естествено пристанище в света - Порт Джаксън.

Сидни е значима глобална и вътрешна туристическа дестинация и често е обявяван за един от най-красивите градове в света, почитан заради пристанището си, красивото крайбрежие, топъл климат и градски живот. А XXVII летни олимпийски игри през 2000 г. значително допринасят за популяризирането на града. Той също така е признат и за дом на две от световните архитектурни ценности - Операта в Сидни и моста "Харбър Бридж". Пазаруване, множество културни и спортни събития, архитектура, исторически места и вълнуващите пейзажи на града привлича много туристи от Австралия и по света.

На територията на Сидни са разположени голям брой открити пространства, градът има достъп до водни басейни и дори в градския център има множество паркове и градини. В Централния бизнес район това са Китайската градина на приятелството, Хайд Парк, Домейн и Кралските ботанически градини. В рамките на градската агломерация се намират няколко национални парка, включително Кралския национален парк, вторият най-стар национален парк в света. Няколко парка в крайните западни части на Сидни са част от включената в Списъка на световното наследство Зона на Големите сини планини.

Паркът "Домейн" е основан от губернатора Артър Филип едва шест месеца след пристигането на първите заселници. Първоначално той е предназначен само за губернаторите, но през 30-те години е отворен за обществеността. "Хайд Парк" е открит на 13 октомври 1810-а от губернатора Лаклан Макуори за "почивка и забавление на жителите на града и поле за упражнения на войските". През 1888 година Паркът на стогодишнината в чест на стогодишният юбилей от европейското заселване. По подобен начин през 1988-а е открит и Паркът на двестагодишнината. По време на празненствата на този юбилей е открита и Китайската градина на приятелството по проект на побратимения със Сидни китайски град Гуанджоу.

В Сидни има множество исторически сгради със статут на паметници на културата, сред които Сградата на Общината, Куин Виктория Билдинг, Сградата на Парламента и Австралийския музей.

Няма един определен архитектурен стил, който да може да характеризира целия град. Първите по-значителни сгради и съоръжения в града, сред които Фара Макуори, Казармите Хайд Парк и Правителствения дом, са проектирани от каторжника Франсис Грийнуей. Други известни ранни архитекти са Джеймс Барнет, който проектира Главната пощенска станция, сградата на митницата и множество къщи, и Едмънд Блакет, който проектира катедралата Сейнт Андрюс и църквата Сейнт Филип.

Най-известният пример за съвременната архитектура на Сидни е сградата на Операта, открита на 20 октомври 1973 година. За нейния проект архитектът Йорт Утсон е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света Прицкер, през 2007-а сградата е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Хари Сейдлър изгражда множество модернистични жилищни и административни сгради в Сидни, сред които Ем Ел Си Сентър, Капита Сентър и Острейлия Скуеър. Неговият стил е в контраст с този на архитектите от 50-те и 60-те години, които предпочитат по-естествени и органични форми, често прикрити с растителност и използващи естествени местни материали.

В Сидни е починал Патрик Виктър Мартиндейл Уайт (Patrick Victor Martindale White), австралийски писател, поет и драматург. През 1973 г. е удостоен с Нобелова награда за литература за своето "епично и психологическо повествователно изкуство, което въведе нов континент в литературата".

Сидни и Мелбърн са съответно на пето и шесто място в изследването "Цената на живота в света 2014" на Икономист Интелиджънс Юнит (EIU). Силният австралийски долар изведе двата австралийски града в челото на класацията, която се публикува два пъти в годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във