Банкеръ Weekly

Съдби

Швейцария не иска Роман Абрамович

Швейцарските власти отказаха на руския бизнесмен Роман Абрамович разрешение за пребиваване в страната поради опасения, че престоят му може да представлява "заплаха за обществената сигурност" и да нанесе "репутационни щети". Вестник Tages Anzeiger съобщава, че след подаването на молбата през ноември 2017-а емиграционната служба се е обърнала към местната федералната полиция, за да изясни становището си по предоставянето на право на жителство на Абрамович.

По данни на журналистите отговорът на пазителите на реда съдържа твърдения, че срещу бизнесмена има "подозрения за пране на пари и възможни контакти с криминални структури", а швейцарските му активи може да имат "частично незаконен произход". 

Юристите на руснака определиха тези твърдения като лъжа и заявиха намерението си да съдят разпространителите им. По думите им публикацията нарушава швейцарския наказателен кодекс и законите за защита на информацията.

Статията в Tages Anzeiger излезе, след като Абрамович загуби съдебния спор с швейцарския медиен холдинг Tamedia. Бизнесменът се опита чрез съда да не допусне публикуването на сведения за него в пресата. Руският милиардер и собственик на футболния клуб  "Челси" нито веднъж не е бил заподозрян по каквито и да било наказателни дела в Швейцария или в други държави. В публикацията на  Tages-Anzeiger, която е получила достъп до документите, се казва, че полицията не е съобщила на какво се основават твърденията й за Абрамович.

Швейцарският адвокат на руснака Даниел Гласл твърди, че той е крайно огорчен от публикуването на конфиденциална информация за него. По-рано местните медии съобщиха, че през юли 2016-а Абрамович вече е подавал молба за предоставяне на жителство в емиграционната служба на кантона Вале, но по-късно я е оттеглил по неизвестни причини. Те акцентираха върху интереса на руския олигарх към алпийския курорт Вербие, който се намира на територията на кантона.

През пролетта на тази година Роман Абрамович се сблъска с трудности при опита да продължи срока на британската си виза, след което се появиха съобщения, че е получил израелско гражданство, което му дава право да посещава Англия без този документ. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във