Банкеръ Weekly

Съдби

ШВЕДСКИ МИНИСТРИ СИ ПЛАТИХА ЗА ТЕЛЕВИЗИЯТА

Преди броени дни шведското правителство загуби двама министри едновременно. И в двата случая причина за оставката бяха обвиненията в корупция, подкрепени от улики, които в България биха предизвикали само усмивки.
Оказа се, че на шведите не им трябва много, за да обвинят някой държавен чиновник в корупция и да настояват за оттеглянето му. Тъкмо това се случи неотдавна с членовете на консервативното шведско правителство - министъра на търговията Мария Борелиус и министъра на културата Сесилия Чило. И на двете им се наложи да напуснат постовете си с разлика от няколко дни.
Че Мария Борелиус трябва да напусне кабинета (малко след оставката си тя напусна и Швеция), стана ясно веднага след като вестниците разказаха за прегрешенията й. Оказа се, че в лятната резиденция на фамилията Борелиус е регистрирана офшорна фирма, което й спестява плащането на данък върху недвижимия имот. Освен това семейството притежавало няколко телевизора, но не внасяло месечните си такси, задължителни за всички жители на страната. Най-важното обаче е, че за да икономиса от данъци, Борелиус плащала на гувернантките на децата си и на наетите чистачки в брой. Дори в по-малко педантични държави като Дания или Норвегия например това би било напълно достатъчно, за да сложи кръст на всяка политическа кариера. Министърът на търговията напусна поста си, без дори да се опита да се оправдае.
Не по-малко любопитна е историята със Сесилия Чило. Главният й грях е, че също не е плащала телевизионните си такси. Едно от задълженията на Чило като министър на културата е да следи за финансирането на обществената телевизия, което става тъкмо чрез сумите, които собствениците на телевизионни приемници издължават. Но и това не е всичко. Журналистите били поразени от факта, че Чило не е плащала вноските си в продължение на цели 16 години. И то въпреки титаничните усилия на шведската телевизия да разкрива и наказва нарушителите. Достатъчно е да се споменат автомобилите, снабдени с пеленгатори, чиято задача е да следят дали се приема телевизионен сигнал в къщи и апартаменти, където според документите не би трябвало да има телевизори.
За разлика от колежката си, Сесилия Чило не разбра веднага, че сегашната й длъжност и рекордният срок на неплащане на таксите са несъвместими. Тя се опита да запази поста си в правителството, като се извини за неприличното си поведение, обяснявайки го със своята разсеяност. Въпреки това под натиска на обществеността и най-вече на опозиционните вестници,Чило беше принудена да подаде оставка.
Сега наред е министърът по въпросите на миграцията Тобиас Билстрьом. Както стана известно, той също не е плащал за възможността да гледа шведската обществена телевизия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във