Банкеръ Weekly

Съдби

ШУТ ЗА 150 МИЛИОНА ЛИРИ

Значението на десния крак на Дейвид Бекъм често е било подценявано в миналото, особено от гледна точка на британската икономика. Но това едва ли е грешка, която ще бъде повторена скоро. Ако се вярва на изчисленията на Центъра за икономически и бизнес изследвания в Лондон, финансовият ефект от победния гол на Бекъм в осминафинала с Еквадор се равнява на 100 млн. лири, или почти 145 млн. евро. Толкова ще бъдат похарчени допълнително на Острова (предимно за храна и напитки) в шестте дни между осминафинала и четвъртфиналния двубой срещу Португалия. Още по-оптимистична е прогнозата на Британския консорциум за търговия на дребно - според неговия говорител Ричард Дод допълнителните харчове на населението, предизвикани от онзи фаул на Бекъм, ще достигнат 124 млн. лири. Още толкова ще дойдат от евентуално класиране на англичаните за полуфиналите. Ако отборът на Ериксон постигне тази цел, цялостният ефект от четирите седмици световно първенство за британската икономика ще надхвърли 1.5 млрд. лири (2.2 млрд. евро).
Най-благодарни за изпълнението на Бекъм би трябвало да са британските букмейкъри. Според говорителя на Уилям Хил Греъм Шарп голът срещу Еквадор означава допълнителни 50 млн. лири оборот за хазартната индустрия на Острова. Ако Дейвид не беше вкарал и Англия беше отпаднала, интересът към световното щеше да намалее наполовина, а заедно с това - и залозите, твърди Шарп.
Другият най-облагодетелстван сектор е кръчмарският. Обзървър припомня, че на миналото световно само по време на осминафинала с Дания англичаните са похарчили 52 млн. лири (76 млн. евро) за алкохол и бира. Ако сега отборът на Свен-Горан Ериксон успее да достигне финала, дневните приходи на баровете и кръчмите могат да ударят и границата от 100 млн. лири. А евентуална титла за Англия вече осезаемо ще тласне напред цялата икономика. Според едно проучване на холандската АБН Амро икономиката на страната, която спечели световната купа, отбелязва допълнителен ръст от средно 0.7 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във