Банкеръ Weekly

Съдби

ЩЕ РАЗГАДАЯТ ЛИ УЧЕНИТЕ ТАЙНИТЕ НА ВСЕЛЕНАТА?

На границата на Франция и Швейцария на 10 септември беше задействан най-големият в света ускорител на елементарни частици - големият адронен колайдър (Large Hadron Collider) или LHC. С помощта на международния проект на стойност около 6 млрд. долара учените възнамеряват да възстановят събитията около Големия взрив, когато се предполага, че е възникнала Вселената.

LHC представлява 27-километров кръгов тунел, построен на дълбочина от около 100 м в Европейския център за ядрени изследвания (CERN), който се намира на границата между Франция и Швейцария. В тунелът се намира ускорител на елементарни частици във вид на гигантска тръба. За удържане и корекции на сноповете частици в колайдъра, ще бъдат използвани 1.6 хиляди свръхпроводими магнита, които ще работят при температура -271 градуса по Целзий. Магнитите ще се охлаждат със специална криогенна линия, в която ще се използват 10 хил. тона течен азот. В разработката на проекта са участвали стотици специалисти от целия свят, включително и българи. По думите на доц. Леандър Литов от катедра Атомна физика към Физическия факултет на СУ в началото сътрудничеството се е осъществявало от 120 наши специалисти, докато сега те са 3000.

Според учените, изследванията чрез използване на колайдера ще им помогнат да се приближат до разгадаването на най-важните тайни на Вселената. Например да се установи каква е природата на т. нар. тъмна енергия или да се открие Хигс бозонът - елементарна частица, която придава маса на материята.
На 10 септември LHC беше задействан на минимална мощност. В рамките на теста учените прокараха по пръстена на колайдъра сноп протони, които да потвърдят готовността на ускорителя да работи. Официалната церемония по откриването на LHC ще се състои на 21 октомври.
Информацията за изграждането и подготовката за задействането на LHC предизвика паника в редица медии, които твърдяха, че при сблъсъка на частици с толкова голяма скорост може да се образуват черни дупки. Слуховете за всемирна катастрофа в резултат на задействането на колайдъра се тиражират още от 2000 година. Тогава американският писател Дан Браун в романа си Ангели и демони, излязъл у нас под името Шестото клеймо, описа как група злосторници възнамеряват да взривят Ватикана с помощта на антиматерия, открадната от CERN. В резултат на което двама граждани на САЩ дадоха Европейския център за ядрени изследвания под съд.
През март 2008 г. група граждани под ръководството на Валтер Вагнер подадоха иск в съда на американския щат Хавай с настояване да се забрани доставката на американски компоненти за колайдера в CERN и да се блокира задействането на ускорителя. Те смятат, че експериментът може да има непредвидими последствия, които да доведат до унищожаване на планетата. Противниците на LHC виждат главната опасност в това, че при сблъсъка на елементарните частици може да се появи микроскопична черна дупка, която да започне да се разраства и в крайна сметка да погълне Земята.
Не всички учени обаче са настроени песимистично. Мнозина от тях виждат големи възможности в реализирането на опита. Според професора по математика Ирина Арефиева и доктора на физико-математически науки Игор Волович от Руската академия на науките, цитирани от списание New Scientist, експериментът в CERN може да доведе до създаването на първата машина на времето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във