Банкеръ Weekly

Съдби

ЩЕ ИМА НОВИ ИЗБОРИ НАПРОЛЕТ

Драгомир Драганов, замeстник-председател на БЕЛ, пред в. БАНКЕРЪ

Г-н Драганов, защо Евролевицата е застрашена да остане извън парламента, ако се съди по социологическите проучвания?
- По две причини. Повечето от социологическите проучвания са политическа поръчка, а в изследванията на Галъп например Евролевицата въобще не е включена.
Другата причина обаче е по-важна - нашето присъствие е точково, а не мрежово. Например СДС и БСП имат равномерно присъствие в страната. При нас то е съсредоточено в конкретни региони. В Добрич подкрепата за нас стига до 20 на сто, във Варна - 10 на сто, но социологическите проучвания не могат да хванат тези особености.

Какви грешки все пак допуснахте?
- Имаме една стратегическа грешка и това е желанието ни още от 1997 г. да помогнем за обединението на левицата. Много по-правилно щеше да е, ако се бяхме възползвали от нокдауна, в който беше изпаднала БСП, ако бяхме помогнали още по-здраво да се разклати и на нейния гръб да станем по-силната партия. Ние обаче решихме, че ще бъдем европейци, а не балканци и няма да бием падналия, а ще му подадем ръка. Само че като се изправи, той взе да мачка както си знае в стар комунистически стил. Честно казано, при тези обстоятелства аз съм удовлетворен от това, че с появата на НДСВ БСП се връща на същата позиция, на която беше през 1997 година.

Всички пътища ли са затворени към БСП?
- Не, освен ако те не прегърнат докрай монархическата идея само и само да влязат в някакъв съюз с движението. Хора от ръководството на БСП смятат, че една коалиция БСП - монархисти би била символ на национално помирение или поне това е формулата, в която се опитват да облекат елементарния си колаборационизъм.

СДС стана основната ви цел за сътрудничество. Идеологическото разминаване не ви ли притеснява?
- По външната политика има съвпадение на позициите ни по главната тема. За вътрешната политика нашето усещане е, че някъде от началото на 2001 г. СДС и лично Иван Костов започнаха да си дават ясна сметка, че не са вече онази всесилна и всеядна партия за каквато се мислеха през 1998 и 1999 година. Подеха акции срещу корупцията, за която ние най-силно ги критикувахме. Вслушаха се в нашите идеи за премахване на лицензионните режими, проявиха разбиране към искането да се въведе минимално почасово заплащане... Колкото до идейната насоченост, в началото на третото хилядолетие понятията ляво и дясно имат съвсем архаичен смисъл.

Има ли вероятност хора от БЕЛ да бъдат привлечени от СДС в изпълнителната власт при евентуален втори мандат, дори и да сте извън парламента?
- Нека да видим, първо, дали СДС ще има възможност да състави кабинет. Аз съм убеден, че ако сините можеха сами да постигнат абсолютно мнозинство, а пък Евролевицата остане извън парламента, от БЕЛ щеше да има хора в изпълнителната власт. СДС обаче направи две големи грешки още преди няколко месеца. Ние деликатно им подхвърлихме, че има перспектива Симеон да набере много голяма скорост и тогава ще се наложи да се мисли за евентуалното създаване на широк републикански фронт, който да се казва не ОДС, а примерно ОДР - Обединение за демократична република. И в този републикански фронт можеха да се наредят доста повече формации. От СДС тогава високомерно отхвърлиха идеята.
След това им подсказахме, че жестоко се лъжат, ако мислят, че запазването на бариерата от 4% ще попречи точно на Симеон. Ако летвата бе свалена на 3%, щеше да се даде шанс на партии като Евролевицата и Гергьовден да нарушат в някаква степен евентуалната концентрация в парламента. От СДС отново високомерно отказаха. Нека сега да поседят малко в опозиция и да видят, че в политиката трябва да си гъвкав, предвидлив и да не живееш само със спомени.

Как ще коментирате прогнозите, че след изборите може да се стигне до парламентарна криза?
- Дълбоко съм убеден, че догодина напролет ще има избори - по две основни причини. Много хора забравят, че като дойде на власт, Иван Костов извъртя такава синя метла, че сега цялата централна администрация е партийна, барикадирана достатъчно добре със Закона за държавния служител. Докато младоците от царското движение се ориентират, тази администрация ще им направи такъв бойкот на изпълнително равнище, какъвто изтърпя правителството на Филип Димитров. А това беше една от основните причини то да падне от власт. Сега Симеон го чака абсолютно същото. Това естествено ще се отрази на общото състояние на държавата, което ще предизвика и първите прояви на недоволство.
Втората причина са предстоящите президентски избори. Хората на Симеон няма да успеят да реализират плана си за бърза промяна на конституцията, за да може той да се кандидатира за президент. СДС ще спечели тези избори и на крилата на тази победа ще започне много енергично да работи за предсрочни парламентарни. Ако добавите и много реалистичните прогнози, че хората около царя бързо ще се групират по интереси, вече съвсем убедително звучи хипотезата за скорошна парламентарна криза и предсрочни избори.

Смятате ли, че ще има промяна във външнополитическия курс на страната, ако движението на Симеон управлява?
- Вероятно от българска страна няма да има промяна, освен може би някакво по-определено отношение към различните икономически групировки от Русия. Към Евросъюза и НАТО поне формално няма да има нова линия. Те обаче едва ли ще запазят досегашното си отношение към страната.

Защо според вас толкова млади хора влязоха в листите на царя?
- Причините отново са две. Едната е тоталното непознаване от Симеон на вътрешнополитическата ситуация и на нравите на българина. Той си мисли, че българите са същите като преди повече от 50 години, когато той е напуснал страната. Ние обаче много сме се променили по времето на социализма. Боричкането за влизане в листите е нещо, което той не може да контролира, защото не познава хората.
Втората причина е свързана с групировките. Те винаги, преди всички останали, се ориентират към печелившата карта. Не инвестираха ли те през 1994 г. в депутати на БСП? Откъде гръмна аферата Орион? Същите тези групировки и през 1997 г. много точно се насочиха към бъдещия победител. Резултатите се виждат и сега, може много точно да се каже кой депутат и кой министър с кого е свързан. Да си спомним цигарената афера от декември 1998 година. Забравихме ли, че тогава групировките и хора от СДС си сложиха в джоба 5 млрд. тогавашни лева за два дни? Същите тези групировки се прицелват за съжаление отново много точно, и инвестират в кандидат-депутатите на царя. Симеон или не знае за тези неща или не може да допусне докъде се е простряла покварата сред българите. Сега освен икономическите кръгове на национално равнище, са се активизирали и регионалните им структури, които бяха по-слабо засегнати по времето на Костов. Но сега те като че ли търсят своеобразен реванш точно чрез царските листи.


Разговора води Деница Сивевa

Facebook logo
Бъдете с нас и във