Банкеръ Weekly

Съдби

Щастливи поотделно

Церемониите на Хироки Тераи са далеч от лекомислените празненства
S 250 4389d3a2 a1b6 411f be08 44329b25e189
S 250 29da8582 c1c6 4953 8800 f744f77ddce1

Краят на брака е не по-малко важен от неговото начало, смята американката Кристина Галахар. Модата да се празнуват разводите, започнала с нейната книга, завладя отначало САЩ, след това Япония, а неотдавна достигна и до Европа.

Лондончанката Джейн Уелш се разделила с мъжа си преди почти година, но така и не успяла да дойде на себе си. Не спяла добре, често се чувствала неразположена и с всеки изминал ден разбирала, че трябва да направи нещо. Накрая Джейн  решила да покани познати, за да отбележи новия етап в живота си. Събрала почти 150 човека. Облякла красива рокля, поръчала торта, не по-лоша от сватбената, гостите се веселили, танцували шотландски танци и пели същите песни, които звучали на сватбата й. За пръв път от много време Джейн била в добро настроение. Тя сравнява това с японското изкуство кинцуги, при което слепват счупените керамични парчета с ярък лак, подчертаващ пукнатините. От гледна точка на майсторите на това изкуство парчетата са неделима част от историята на предмета, която не бива нито да се крие, нито да се забравя. В продължение на цяла година Джейн се опитвала да забрави за нещастния си брак. Вечеринката й помогнала да продължи нататък.

Едва ли Кристина Галахър е първата, на която й е хрумнало да празнува разводите, но преди нея никой не е подхождал с такава сериозност към проблема. Всичко започнало  случайно - в края на 90-те години на ХХ в. Галахър пишела сборници със съвети за развеждащи се жени. Един от тях се казвал "101 начина да го накараш да страда, докато смъртта ви раздели". През 2003-а американката издала книга, в която подробно обяснявала как се организира вечеринка по случай разрива на съпружеските отношения. Изданието имало такъв успех, че решила да се съсредоточи изцяло върху перспективната пазарна ниша и открила агенция за организиране на празненства по случай развода.

На едни подобно събиране им помага да се разсеят след преживяното. На други - да обявят  публично новия си статут и готовността за нови отношения. "Хората се нуждаят от ритуали - твърди Галахър. - Необходими са ни церемонии, отбелязващи различните етапи в нашия живот. Сватбата е грандиозно събитие, така че защо да не можем да отбележим по същия начин и края на брака?" А такава необходимост определено има - в САЩ се развеждат 53 на сто от семейните двойки. Идеята на Галахър въодушевява мнозина. Сега в Щатите е лесно да се намери компания, която организира празненства за развода.

Появиха се и фирми, специализирани в доставката на стоки за онези, които искат да приключат семейния си живот весело. Британският интернет магазин Party Packs продава бисквити и ленти с надпис "Разведена". В Etsy може да се намерят от чаши за вино до долно бельо с тематична бродерия. Магазинът  Forum Novelties търгува с гривни с надписи "Самотна и щастлива" (за героинята на празненството по случай развода) и "Морална подкрепа" (за нейните приятелки). 

Сладкарката Беатрис Отеро от Флорида разказва пред BBC News, че прави торти за разведени поне три-четири пъти месечно. Най-често клиентките искат те да бъдат украсени с фигурата на съпругата, която влачи съпруга си към кофата за боклук. Има, разбира се, и доста по-кръвожадни сюжети.  

Американката Уенди Луис събрала приятелките си и ги завела на едно стрелбище, опитвайки се по този начин да се отърве от натрупаните по време на развода отрицателни емоции. Вместо мишена тя закачила сватбената си рокля. "Да бяхте видели лицето й, докато стреляше", коментира Глинда Родез, организатор на вечеринки за разведени. Преди няколко години тя се специализирала в ергенски и момински партита за двойки, които отиват в Лас Вегас, за да сключат брак. Веднъж я помолили да организира купон по случай развод. Този тип поръчки зачестили и от 2012-а тя решила да се занимава само с това. По думите й, освен стрелбището, клиентите й често избират скок с парашут, игра на голф и посещение в стриптийз клуб.

Случват се и мирни разводи. Жителите на Калифорния Мишел Махуни и Джеф Бисер се разделили след 24 години съвместен живот и решили да отбележат края на брака си заедно. "Направили сме толкова хубави купони през тези години, защо да не спретнем още един", обяснява Махуни.  

В Япония подхождат по съвсем различен начин към честването на развода. Вместо лекомислени вечеринки токийският предприемач Хироки Тераи организира строги церемонии. Разделящите се съпрузи се срещат около храма Сенсо дзи. Там ги очакват две рикши - едната за бившата съпруга, другата за бившия съпруг. След това те се отправят към "Имението на разводите", където са се събрали техни приятели и роднини. Тераи произнася пред присъстващите кратка реч, описваща събитията, довели до разпадането на брака. После един от гостите, по възможност разведен, поздравява виновниците за тържеството. Накрая на церемонията бившите съпрузи получават  дървен чук, върху който е изобразена жабешка глава (в Япония жабата символизира промените). Двамата разбиват брачните си халки под бурните аплодисменти на присъстващите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във