Банкеръ Weekly

Съдби

ЩАДЕТЕ ПОЛИЦАИТЕ ... АКО ВИ ПАЗЯТ

Десет минути след полунощ във вторник на бул. Патриарх Евтимий в центъра на София с един изстрел от пистолет е простреляна 16-годишната Елеонора Димитрова. Ученичка. Убита е просто така, на излизане от кафенето, както се суетели около ограбената кола на приятеля й Филип Бушев. Издъхва в неговите ръце.
Часове по-късно на същия 30 януари става известено, че момичето е застреляно от пиян полицай. В сряда сутрин шефът на СДВР Румен Стоянов благоволява да съобщи и името му - старши лейтенант Калин Кьосев от Шесто РПУ. Но това е по-късно.
Потресната новина за убийството на Елеонора съобщи в 9 часа сутринта на същия, започнал толкоз трагично вторник първо програма Хоризонт на БНР. Още никой не подозира какъв фарс ще разиграят политиците и висшите полицаи от трагедията, изумила дори обръгналото на бомби, стрелби и криминален терор българско население.
Първото публично изявление прави президентът Стоянов. В България се случват тревожни неща, казва той и започва да говори нещо невнятно за мащабите на обществената разтревоженост. Какви ли ограничителни или разширителни граници на мащабите има предвид държавният глава, когато става дума за улично убийство на младо момиче без никакъв мотив, не става ясно.
Малко след обяд, във вторник, подир заседание на НИС на СДС заместник-председателят на партията Димитър Абаджиев прави изявление, което и тогава звучи като нонсенс: Очакваме останалите партии с консенсус да подкрепят МВР, а престъпността да не се използва за политически цели и дебат. Според анализи на СДС, се забелязват опити на нови партии да влязат чрез тази тема с взлом в политиката.
Защо са толкова яко залостени вратите на българската политика, че да се налага проникване с взлом Абаджиев не обяснява. Но ясно дава да се разбере, че това ще е позицията на ръководството на СДС и че самата партия няма намерение да пропусне шанса да пополитиканства на тема престъпност. Де да знае, че случаят не е такъв.
Но пък е решено тонът да е този. Емануил Йорданов, министър на вътрешните работи, след три часа героично се изтъпанва пред журналисти: Щадете полицаите, не мен, в този момент те имат нужда и от вашата подкрепа.... Трудна задача...
В 18 часа (убиецът вече си е признал, но кой да каже?) премиерът Костов повтаря почти дословно тезата на Абаджиев и Йорданов: Ще поема отговорността за мерките, които ще предприеме МВР. Призовавам всички български граждани да подкрепят МВР в този момент. И упреква, и поучава журналистите - не може хем да искат действия срещу престъпниците, хем да плюят полицията, като вземе тези мерки. Не може и двете неща да са верни едновременно - заяви Костов.
Призивът е прозрачен и намекът е за скандалите около използването на специални разузнавателни средства, разразили се предишната седмица. Всъщност премиерът призовава да се приеме известно ограничаване на права заради реда и спокойствието. Явно още никой не му е казал, че нещата са си за плач и от престъпниците, и от полицаите. Другото - за ограничаване на правата, и сам трябва да го знае. Така започват диктатурите. Пък и майсторлъкът е да се справиш с престъпника, без да нарушаваш права. Това е демокрацията по дефиниция.
Час след това от името на парламентарната група на СДС председателят на Народното събрание Йордан Соколов подлага мощно рамо на доказаното управленско недоразумение Емануил Йорданов: ...единодушно изразява решителна подкрепа на министъра и всички служители на МВР за мерките, насочени за противодействие на престъпността. Стрелецът-полицай вече е в ареста.
Би било смешно, ако не бе толкова страшно и тъжно.
В 20 часа изтича информация, че убиецът е заловен и че той е офицер от полицията. Но БНТ отлага съобщаването на новината за предаването Екип 4 - след 22 часа. Който си легне да спи, да си ляга... А във въпросното предаване шефът на НСБОП полк. Румен Миланов се глуми над останалите будни зрители и на практика не казва нищо. Политиците са сторили гафа с предишните си изявления, полицаите ще ограничават щетите. Неловка работа.
Още по-неловка става на другия ден. Призовани са психиатри, та да кажат какъв устойчив човек е ст. л-т Кьосев. Тиражирана е неговата версия за скандал в кръчмата, където се е черпел и за изстрел във въздуха. И понеже момичето е улучено в гърба, на около метър и половина над земята, започва да се говори за рикошет.
Премиерът Костов иска мерки и кадрови решения от министър Йорданов и преди всичко от главния секретар на МВР Славчо Босилков. С което автоматично ги елиминира от кръга на въпросните кадрови решения. В крайна сметка оставка подава шефът на националната полиция ген. Васил Василев.
Завесата е спусната.
Елеонора е мъртва. На шестнайсет години. Майка й е в тежък шок, не може да става от леглото. Съученици и учители събират пари за погребение.
От официалните власти - премиер, президент, парламент - нито дума на съчувствие, нито едно, дори протоколно съболезнование. За вина да не говорим. Що за хора са тия?
Колкото до пияния полицай - може и да е много добър човек. Но има нещо сбъркано, подобно на всичко у нас. Ако полицията ви хване да управлявате автомобил след една ракия, мислете му. Но същите тези полицаи, дето ще видят сметката на книжката или на портмонето ви за това нарушение, могат да носят пищов и след десет гроздови. Няма закон, нито разпоредба да им забранява. Кой е казал, че зареденият пистолет е по-малко опасен у пияния от автомобила.
Справка - един разстрел 10 минути след полунощ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във