Банкеръ Weekly

Съдби

ШОТЛАНДИЯ НАБИРА ПОЛИЦАИ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

През април в шотландското законодателство бяха внесени поправки, благодарение на които службата в местната полиция вече е разрешена не само за британските граждани, а и за чужденци, включително и от Източна Европа. Най-важното условие е кандидатите да са пребивавали във Великобритания минимум три години и през това време да не са имали никакви проблеми със закона. За шотландската полиция е лесно да провери това в собствената си база данни. По-трудно е да се проучи миналото на кандидатите в страните, от които идват. Засега ние получаваме данни за углавни престъпления по линията на Интерпол - казва Питър Тикит, първи секретар по кадровите въпроси в Асоциацията на старшите служители в шотландската полиция. - За нас обаче е от изключителна важност нашите нови колеги да са с безупречно минало във всяко едно отношение.
За решаването на този проблем шотландците са се обърнали официално към Европейския съюз за изграждане на информационна система на цялата негова територия. Щом системата заработи, набирането на полицаи за Шотландия ще се провежда на място в Полша, Латвия, Словакия и другите източноевропейски държави. В по-далечна перспектива е възможно и рекрутирането на полицейски служители от Руската федерация - поради огромния брой британски жители с руски произход.
Засега чужденците в редовете на шотландската полиция са преди всичко поляци. И това е съвсем естествено, тъй като в Единбург и съседните райони полската диаспора е по-многобройна дори от пакистанската. Много полски семейства живеят там още от Втората световна война и отдавна са се адаптирали към местните условия. Междувременно, след влизането на Полша в ЕС, потокът от полски имигранти рязко се увеличи. Изключително целесъобразно за полицията е, когато освен многонационална тя е и многоезична. Не всички новопристигнали владеят задоволително английски, така че наличието на хора, които могат да се разберат с имигрантите на собствения им език, е голям плюс, изтъква Тикит.
За пришълците от Източна Европа полицейската работа във Великобритания е привлекателна не на последно място и заради сравнително високите доходи. В Шотландия заплатата на начинаещия полицай е 2100 евро, докато в Латвия, да речем, тя е само 500 евро.
Изискванията към чуждестранните граждани, желаещи да работят в шотландската полиция, не са непосилни - задължително владеене на езика и добра физическа форма. Освен това всички кандидати преминават тестове за способността им да се ориентират в сложни и извънредни ситуации, както и тест за тяхното интелектуално ниво. Той включва неособено сложен изпит по математика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във