Банкеръ Daily

Съдби

Шотландия – между "Акта на обединението" и независимостта

Британският премиер Тереза Мей подписа писмото, с което официално се дава начало на процедурата по излизане на Великобритания от ЕС след 43 години членство. В речта си пред депутатите в Камарата на общините тя заяви, че това действие отбелязва "момента, в който страната трябва да се обедини"...

Но, част от шотландците продължават да мечтаят за независимост. На 28 март, когато шотландският парламент подкрепи предложението на шотландския първи министър Никола Стърджън за свикване на нов референдум, британското правителство заяви: "Ще бъде несправедливо да бъде поискано от народа на Шотландия да вземе важно решение без необходимата информация за бъдещите ни отношения с Европа или какво ще представлява независима Шотландия". И още: "...няма да се водят преговори с правителството на Шотландия по предложението му за втори референдум за независимост в края на 2018 или началото на 2019 година."

"Съвместното съжителство" между двете страни вече е с 310-годишна история. Между тях има дълги и сложни взаимоотношения, но по-скоро на отблъскване, отколкото на обич.

Шотландия (на английски Scotland; на шотландски келтски Alba) е историко-географски район на Великобритания и една от четирите съставни части на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. По суша Шотландия граничи единствено с Англия, а от всички други страни е оградена с морета. Официални езици са английски и шотландски келтски език. Столица на страната е Единбург (Град на приказките), а най-голям град - Глазгоу (Град на търговците). Площта на Шотландия е 78 772 кв. км, а населението й наброява около 5 535 000 души.

Кралство Шотландия е основано през 843 г. от Кенет Макалпин, който става крал Кенет I, като застава начело на обединеното кралство на скотите и пиктите. В течение на следващите столетия територията на кралството се е разширила приблизително до територята на съвременна Шотландия. Всичко това обаче става в непрекъснати схватки с могъщия южен съсед - Англия, която винаги е искала да установи под пълен контрол над тази територия и хората й.

В края на Средновековието Шотландия е била разделена на две културни зони: равнини, жителите на които говорят на англо-шотландски, и планинска Шотландия, населението на която използва келтски. Първата в културен план е по-близка до Европа. В планинската Шотландия се оформя една от отличителните черти на региона - шотландската кланова система. Могъщите кланове са съхранили своето влияние даже след "Акта за обединение" през 1707 година.

През 1603 г. кралят на Шотландия Джеймс VI наследява английския престол и става крал на Англия под името Джеймс I. Шотландия обаче запазва самостоятелността си. След Славната революция и свалянето на католика Джеймс II, се слага край на шансовете католицизмът да бъде възстановен в Англия. Ключови лидери на торите се обединяват с членове на опозиционните виги и се заемат да решат кризата, а шотландският парламент съвместно с английския през 1707 г. приема "Акта за обединение". В резултат е образувано кралство Великобритания. През 1715 г. в Северна Шотландия се вдигат две крупни въстания на якобитите, но Хановерската династия устоява. Якобитските претенденти за престола съхраняват популярността си в планинските и североизточните области.

След приемането на "Акта за обединение", Шотландското просвещение и Индустриалната революция страната става мощен европейски търговски, научен и индустриален център.

През последните десетилетия се наблюдава културно и икономическо възраждане на региона за сметка на развитието на сферата на финансовите операции и производството на електроника, възобновяеми енергийни източници, възход на уиски-индустрията, а също така доходите от добив на нефт и газ на шелфа на Северно море.

През 1999 г. Шотландия получава право на свой собствен парламент чрез т. нар. "Шотландски акт" през 1998 година. Това става за първи път след обединението ѝ с Англия през 1707 година. Така за повечето аспекти на вътрешната политика отговорни стават шотландския парламент, първият министър (съпоставим с министър президента) и кабинетът. Административното седалище на тези институции е Единбург. Като част от Обединеното кралство Шотландия няма собствен държавен глава. Вместо това съответният британски крал или кралица е държавен глава на цяла Великобритания. От 6 февруари 1952 г. тази длъжност изпълнява кралица Елизабет II.

Шотландия притежава самостоятелна съдебна система, която в сравнение с английските закони показва по-голяма прилика със съдебната система в континентална Европа. Също така законодателната система и управленските организации в много отношения се различават от английските. Страната има и независима образователна и здравна система.

В началото на 2000 г. в Шотландия се усилва влиянието на националистите. През 2007 година. Националната партия печели изборите в шотландския парламент, а нейният лидер тогава Алекс Салмънд обявява, че ще се бори за провеждане на референдум за независимост преди 2010 г., но не му достига мнозинство в Парламента. След изборите през 2011 година обаче ШНП печели пълно мнозинство (60%) и спазва обещанието към избирателите си. Референдумът се провежда на 18 септември 2014 г., като 44.7% от гласувалите са "за", а 55.33% "против" отделянето на Шотландия от Великобритания.

Понастоящем във Великобритания няма официално приет държавен език. На територията на Шотландия обаче се използват три езика - английски (който де-факто е официален), шотландски келтски и англо-шотландски. Шотландският парламент приема за служебен език както английския, така и шотландския, като и към двата се проявява необходимия респект. Шотландският келтски е официално приет през 2005 г. чрез Gaelic Language (Scotland) Act. Шотландският официално е признат като "регионален език или език на малцинството" на базата на "Европейската харта за регионалните или малцинствените езици". Проектът "Шотландски речник" е финансово подпомогнат от държавата.

Южната част на Шотландия заради местоположението си ме ного по-силно повлияна от Англия, отколкото другите части на страната. В резултат на това се наблюдават културни различия между областите. Гайдата (английски: Bagpipes), килтът и уискито са най-известните елементи на шотландската култура. Гайдата има особено културно значение за Шотландия и е асоциирана с нея, въпреки че е разпространена в цяла Европа (най-вече България). Килтът като мъжка пола е познат още от ранни времена. Ирландците се обявяват за откриватели на уискито, но истинският му произход е забулен в тъмнина. Качеството на шотландското уиски е придобило световна слава.

Традиционно за шотландската кухня е ястието Хагис - саздърма от агнешки дреболии, подобна на българския бахур.

От Шотландия произлизат много ню уейв, инди-рок/поп, роск/построк групи, важни за световната музикална сцена, като Travis и хард рок-ветераните "Назарет". Марк Нопфлър, Род Стюарт и Джак Брус също са видни музиканти заедно с актуалните в международните чартове участници днес Оли Мърс, Калвин Харис и Ейми Макдоналд.

Национални символи


  • Апостол Андрей се счита за покровител на Шотландия. Съгласно легендата, неговите мощи са били пренесени през VIII век от Константинопол в шотландския град Сейнт Андрюс. Изображение на апостола, а също така и X-образният кръст, на който той, според преданието, е бил разпънат, служат за символи на Шотландия.

  • Шотландският флаг представлява изображение на Андреевския кръст на небесносин фон.

  • Герб и кралски щандарт изобразяват червен хералдически лъв на жълто поле в обкръжение на червена двойна рамки от лилии.

  • Химн на Шотландия - Flower of Scotland

  • Цветът на магарешкия трън се явява официален национален символ на Шотландия и е изобразен на банкнотите.

  • Еднорогът традиционно е част от много исторически шотландски гербове. Това не е изненада, имайки предвид любовта на шотландците към легендите. Еднорозите са почитани още от келтите като символ на грация и чистота.

  • Тартан - тъкан на квадрати, използвана в килтовете.

Забележителности

Шотландия е известна с културния живот на столицата си - Единбург, с Националната шотландска галерия, Шотландската национална портретна галерия и други. Факултетите по медицина и право на Единбургския университет се радват на особен престиж.

Голям туристически интерес има към Лох Нес, езерото, в което се предполага, че живее чудовището Неси, за което почти ежегодно излизат нови снимки от многобройните ентусиасти от цял свят, които посещават региона. Регионът Хайландс е посещаван също и заради уникалните природни гледки, които са сцени от филми от поредицата за филми за Джеймс Бонд (първият агент 007 е шотландецът Шон Конъри), за Хари Потър, "Смело сърце" и други.

През 55 г. пр.Хр. Римската империя напада южните брегове на Британия, а по-късно през 79 г. достига и до Шотландия. След няколко неуспешни опита за превземането й, римляните се отказали, но техните укрепления, като Адриановия вал и до днес напомнят за отминалите времена. Не са ясни точните причини за построяването на Адриановия вал, макар че всеки шотландец би ви казал, че римляните са го построили от страх пред шотландските воини.

При Адриановия вал се развива действието във филма "Крал Артур" (2004 г.), в който се застъпва идеята, че митичният крал Артур не е живял през 15 век, а през 5 в., и е бил римски военачалник (Арториас) при Адриановия вал.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във