Банкеръ Weekly

Съдби

ШИВАЧЪТ НА ЧЪРЧИЛ ЩЕ ПРАВИ ДРЕХИ И ЗА ПРОСТОСМЪРТНИ

Макинтош (Mackintosh) - производителят на традиционни облекла за лошо време, с чието име се отъждествяват мушамите за дъжд, и Честър Бари (Chester Barrie) - прочутият шивач на сър Уйлям Чърчил, се опитват да намерят пари, за да се превърнат в модерни английски вериги за луксозни стоки. Холдинговата компания Лакшъри Лайфстайлз (Luxury Lifestyles), която е собственик на двете марки, е изчислила, че се нуждае от 3 до 5 млн. англ. лири, за да успее в това начинание. Парите ще се търсят от банки, чрез емисия на корпоративни акции и от стратегически инвеститори.
Управителят на холдинга Ричърд Томсън заяви, че през следващата година планира да отвори магазин на Макинтош в перспективния квартал Нотинг Хил. Той смята, че Честър Бари и Макинтош са фирми със славно минало и огромен потенциал и с малко пари и усилия биха могли да станат световни търговски вериги.
Компанията Макинтош се ражда през 1822 г., когато химикът от Глазгоу Чарлз Макинтош изобретява устойчив на дъжд продукт, използвайки смес от гума и катран. Днес групировката произвежда собствени дрехи и аксесоари, както и ръчно изработени връхни дрехи за престижни клиенти, сред които са Гучи (Gucci), Луис Вюитон (Louis Vuitton), Хермес (Hermes) и Акуаскутум (Aquascutum).
Фирмата Честър Бари е основана през 1935 г. от фамилия Акерман - баща и син, за производство на луксозни мъжки облекла. Това е единственият голям производител на ръчно ушити дрехи по мярка във Великобритания и сред клиентите му днес са принц Чарлз и бившият английски премиер Джон Мейджър.
Ричърд Томсън, който се самоопределя като предприемач, привлечен от пазара на луксозни стоки от успеха на марки като Бърбъри (Burberry) и Луис Вюитон, заявява желанието си да придобие повече легендарни вериги. Множество прочути марки, чийто най-ярък представител е Бърбъри, се опитват да продават на по-млади потребители, увлечени по модните тенденции.
Лакшъри Лайфстайлз купи Макинтош за около 1.5 млн. англ. лири през февруари миналата година от шотландеца Робърт Вейч, който притежава бизнеса от тридесет години. Осем месеца по-късно - през октомври 2000 г., Томсън придобива и Чарлз Бари за 4.25 млн. англ. лири, които плаща на последния собственик на фирмата - Остин Рийд, който пък е купил бизнеса от семейство Акерман през 1978 година. Годишният й оборот към 31 януари тази година е 6.9 млн. англ. лири със загуба преди облагането с данъци в размер на 202 хил. лири. Годишните продажби на Макинтош към 31 март 2001 г. пък са 4.2 млн. англ. лири, а печалбата преди облагането с данъци - 185 хил. лири.

Facebook logo
Бъдете с нас и във