Банкеръ Weekly

Съдби

ШИФА АЛ КУДСИ СЕ БОРИ ЗА МИР

Преди шест години Шифа Ал Кудси, препасана с пояс на смъртника, възнамеряваше да се взриви сред тълпа от израелци. След като преседя шест години зад решетките, днес 30-годишната Шифа иска да се срещне с враговете си и да им разкаже своята история. Тя казва, че не съжалява за стореното, но че времената са се променили. Искам да се присъединя към борците за мир, заявява бившата затворничка в интервю за медиите.
Метаморфозата, която се е случила с тази жена, е характерна за палестинците от Западния бряг. Ентусиазмът на въоръжената съпротива по време на израелската окупация сега е отстъпил място на умора и преоценка на резултатите, които им донесе насилието.
Историята на Ал Кудси дава представа за мотивите, които движат терористите самоубийци, както и за това, колко лесно лидерите на терора вербуват млади палестинци - и младежи, и девойки. Когато Шифа декларирала желанието си да отмъсти на израелските войници за страданията на своя народ, по думите на близките й тя се намирала в дълбока депресия. Тя била породена от раздялата с мъжа й и от общественото осъждане, с което палестинците заклеймяват разведените жени.
Израсналата в многодетно семейство Шифа се омъжила на 16 години, родила дъщеря, а след две години разтрогнала брака със съпруга си, който бил уличен в измяна. Заедно с детето си тя се върнала при родителите си и започнала да работи в един салон за красота в родния си град Тул Карема.
Интифадата Ал Акса, избухнала през 2000 г., променила живота на палестинката. Тя решила да се присъедини към движението на съпротивата. По-малкият й брат Махмуд бил арестуван през 2002 г. за опит да приключи живота си като терорист-смъртник и бил осъден на 18 години затвор. С негова помощ Шифа Ал Кудси се свързала с бойците от Бригади на мъчениците от Ал Акса и настоявала да участва в терористичен акт. Стоях и само чаках момента, когато ще мога да натисна копчето и да излетя във въздуха, разказва жената.
Тя отхвърлила предложението на хората от движението да извърши терористичния акт в Хадер и изразила горещото си желание да се взриви в Натания, която познавала значително по-добре. При изпълнението на задачата трябвало да я придружава един от бойците на Мъчениците от Ал Акса, преоблечен като служител на израелската служба за бърза помощ МАДА. Негова роля била да бъде на мястото на взривяването и след него да унищожи израелските спасители.
За щастие всички тези планове останали неизпълнени. Терористите били издадени от местен информатор, който работел за израелците. Шифа била арестувана и осъдена от военен съд на шест години затвор, след като сключила сделка със следствието.
Жената описва израелския затвор като мръсна и тясна клетка, пълна с паразити, където пазачите често прибягват до насилие, за да неутрализират проблемните затворнички.
Днес Шифа Ал Кудси участва в група, която оказва помощ на жените зад решетките. Тя иска да учи за социален работник, да разкаже историята си на обикновените израелци и да им обясни какво я е отвело в редиците на терористите смъртници.
На въпроса как е могла да изостави малолетната си дъщеря Диана Шифа отговаря: Аллах щеше да се погрижи за нея. Днес Диана е на 13 години и не се отделя от майка си. Момичето благодари на Бога, че Шифа е останала жива и не иска и да чуе за политика. Диана мечтае да замине в чужбина и да учи право, а след това да стане адвокат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във