Банкеръ Weekly

Съдби

ШАМПИОНИТЕ И АУТСАЙДЕРИТЕ В СПОРТНИЯ БИЗНЕС

Отдавна вече спортните постижения се измерват не само в метри, секунди и килограми, а и в котировки и твърда валута. Британският Обзървър отличи големите печеливши и губещи в спортния бизнес през 2005 година.
ПЕЧЕЛИВШИТЕ
Водафоун
Да наливаш голяма част от рекламния си бюджет в спонсорство на спортни състезания е деликатна и често рискована работа, но телекомуникационният гигант Водафоун (Vodafone) за пореден път доказа несъмнения си усет към материята. Решението на компанията да се откаже от договора си с Манчестър Юнайтед изглеждаше като груба грешка, но няколко месеца по-късно, след тоталния упадък на червените дяволи и отпадането им от Шампионската лига, то изглежда изключително мъдро. Водафоун направи още един удар тази година - прекрати отношенията си с Ферари, където бе второстепенен партньор, и вместо това похарчи почти 500 млн. евро, за да стане генерален спонсор на Макларън от 2007-а нататък. Смяната на ролите във Формула 1 потвърди прозорливостта на това решение. Водафоун направи и още един голям удар, като свърза името си с историческия триумф на Англия в крикет-сериите Ashes.
БиСкайБи
Абсолютната хегемония на Скай в спортните емисии във Великобритания предизвика силно негодувание в Брюксел и няколко високопоставени членове на Европейската комисия публично се заканиха да сложат край на този монопол. Благодарение на умелото лобиране (за което бяха привлечени фигури като британския финансов министър Гордън Браун и министъра по олимпийските въпроси Теса Джоуъл) обаче Скай е на път да се измъкне без всякакви щети от продължилия половин година скандал. А доминиращата му позиция на телевизионния спортен пазар си остава все така стабилна.
Челси
Отборът на Роман Абрамович не само успя да спечели първата си шампионска титла от половин век, но и вече дава признаци, че наистина може да се превърне в глобална търговска марка, каквато бе амбицията на изпълнителния директор Питър Кениън. Спонсорските договори с Адидас (17 млн. евро) и Самсунг (71 млн. евро) означават, че Стамфорд бридж вече не е само бездънна яма за излишните милиони на руския олигарх. Разбира се, Челси все още отстъпва в търговско отношение на Манчестър Юнайтед или Реал - главно заради несравнимо по-малкия брой на привържениците си по света - но Кениън е уверен, че и това ще се промени след още една успешна година.
Лондон 2012
След отказването си от леката атлетика бившият олимпийски шампион Себастиян Коу бе популярен най-вече като партньора по джудо на бившия лидер на консерваторите Уилям Хаг. Но изборът му за председател на комитета по олимпийската кандидатура на Лондон се оказа ключов. Тъкмо на неговата енергия, контакти и чар се дължи изненадващата победа на английската столица над Париж в битката за игрите през 2012. Сега на лорд Коу предстои още по-отговорна мисия - да подготви провеждането на игрите като шеф на организационния комитет.

ГУБЕЩИТЕ
Европейският съюз
Отговорниците по защита на конкуренцията в Брюксел хвърлиха много усилия и нерви в битката с Висшата футболна лига на Англия за монопола върху телевизионните права. В крайна сметка обаче се стигна до компромис, който напълно задоволява монополиста Скай и който едва ли ще се отрази по някакъв начин на редовия телевизионен зрител на Острова и в Европа.
Манчестър Юнайтед
Вестниците са пълни с догадки и прогнози за скорошната оставка на мениджъра Алекс Фъргюсън, но всъщност основните проблеми на Манчестър Юнайтед са доста встрани от самия футбол. Финансовите среди на Острова все още се чудят как точно американският бизнесмен Малкълм Глейзър ще обслужва заемите (около 420 млн. евро), които направи, за да купи контролния пакет на клуба. Неочаквано ранното отпадане от Шампионската лига, което лиши Юнайтед от около 20 млн. евро приходи, допълнително усилва напрежението върху Глейзър.
Митре
Близо 40 години тази компания за екипировка осигуряваше топките, с които играеше националният тим на Англия. От догодина обаче мястото на Митре ще бъде заето от конкурента Умбро, което до голяма степен обрича на гибел славната някога компания. Митре, основана още през 1817 година, е призната за първия официален доставчик на топки за английския шампионат.
Майк Тайсън
Остарелият, разорен и отчаян бивш световен шампион опита да си върне част от славата (и дълговете) с мача срещу слабоизвестния Кевин Макбрайд. Някогашният Железен Майк си договори приличния хонорар от 6 млн. долара, докато противникът му взе едва 80 000, но това не попречи на Макбрайд здравата да го натупа и накрая Тайсън бе принуден да избяга панически от ринга. Америка му прости изнасилванията, отхапаните уши и пропиляното богатство, но никога няма да му прости това малодушие. С Тайсън е свършено, заключи известният коментатор Майк Радфърд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във