Банкеръ Daily

Съдби

Сергей Брин - галеникът на съдбата

Компютърният гений Сергей Брин е роден на днешния ден през 1973 г. в Москва. Известен е като един от основателите на Google (съвместно с Лари Пейдж), която е най-голямата интернет компания в света, базирана на търсещите машини и рекламната технология. Списание "Форбс" класира Брин като 26-я най-богат човек в света.

Брин е роден в Съветски съюз в руско еврейско семейство. Син е на Михаил Брин и Евгения Брин, възпитаници на Московския държавен университет. Неговият баща е професор по математика в Университета на Мариленд (Maryland, College Park), а майка му - изследовател в НАСА (Goddard Space Flight Center). Емигрират в Съединените щати, когато Сергей е на 6 години.

Сергей Брин следва в Университета на Мериленд. След дипломирането си се мести в Станфордския университет където защитава магистърска степен по компютърни науки. Там се запознава с Лари Пейдж и бързо се сприятеляват. Брин прилага система за извличане на данни за изграждане на по-висша търсачка. Програмата става популярна в Станфорд и те преустановяват своите проучвания, за да стартират Google в нает гараж.

Google Inc. е американска интернет и софтуерна корпорация, специализирана основно в търсенето в Интернет, но притежаваща подразделения за изчисления в облак, онлайн потребителски имейли (gmail), карти, сканиране и архивиране в дигитален вид на книги и много други, като нейната мисия, както е формулирана от компанията, е "да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна за всеки". Google е базирана в град Маунтин Вю (щат Калифорния).

Компанията е създадена от американците Лари Пейдж и Сергей Брин (американец от руски произход), докато те са студенти в Станфордския университет и се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина) за търсене на уеб страници по ключова дума. Фирмата е регистрирана като частна компания на 4 септември 1998 година. Оттогава Google продължава да се разраства непрекъснато чрез разработване на нови продукти, придобиване и партньорство с други компании. Основните си приходи Google получава от главната услуга, която предлага - Google Търсене – генериране на резултатите от търсене на текст в световната мрежа (търсачка).

Съоснователят на Гугъл прекарва голяма част от времето си в лабораторията "Гугъл Х", където се създават иновативните продукти за компанията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във