Банкеръ Weekly

Съдби

"Сенки на мълчанието" от Джон Демос

Документалната изложба на известния гръцки фотограф Джон Демос "Сенки на мълчанието" представя столичната галерия Photosynthesis. Тя ще бъде отворена до 10 декември.

Джон Демос е един от основателите на Фотографския център на Атина през 1979 година. Той идвал у нас многократно като фоторепортер за "Монд" и "Либерасион".

Снимките му са част от колекциите на различни музеи и фотографски галерии, сред които са и центърът "Жорж Помпиду" в Париж, Центърът за модерно изкуство Гулбенкиан в Лисабон и музеят за фотография Метрополитан в Токио. Заедно със своя колега Джилиани Гардин, Демос е носител на наградата за най-добра фотоизложба в Солун през 1995-а, а през 2003 година получава отличие за най-добър фотоалбум на годината за монографията си "На брега".

"Сенки на мълчанието" е един от най-популярни му проекти, върху който фотографът работи повече от 12 години. Снимките документират религиозни практики от малките гръцки провинциални градчета през 70-те и 80-те години на миналия век.


"Започнах да пътувам из цяла Гърция и да издирвам определени религиозни събития, независимо дали ставаше въпрос за малки параклиси някъде в планината, на някой остров или където и да е другаде като в Тинос, например", разказа фотографът.


Тинос е малък остров в географския център на островната група Циклади, който се е превърнал и в център на ежегодно поклонение заради евангелистката църква в Панагия с предполагаемо чудотворната икона на Дева Мария. Всяка година на 15 август – Успение Богородично, много от поклонниците изминават осемстотинте метра от ферибота до църквата на лакти и колене като символ на вярата си, разказва фотографът. Според него това е най-забележителното събитие от този род в района на Източното Средиземноморие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във