Банкеръ Daily

Съдби

Село Ъглен - зелен оазис за екскурзия и пикник

Скалният мост край Ъглен е на пет минути от селото.

Колкото и да е странно у нас има и селце, чието име започва с буквата Ъ. Ъглѐн (стара паралелна форма Аглен) е село в Северна България в община Луковит, област Ловеч. То е единственото от над 5 000 български села, чието име започва с буквата Ъ.

В последните дни селото влезе в новините с "бунта" на местното население срещу инвестиционно предложение в землището му да бъде разкрита каменна кариера. В тази връзка в Ъглен ще бъде направено допитване, което ще се състои днес. Жителите на Ъглен ще отговарят на въпроса: "Одобрявате ли реализирането на инвестиционно предложение за добив на подземни богатства: скално-облицовъчни материали - варовици в землището на село Ъглен. Решението за допитването бе взето след внесена жалба от инициативния комитет в село Ъглен, в която са описани притесненията на местните хора от негативното въздействие, което ще окаже кариерата върху водоснабдяването и инфраструктурата на селото, природата и здравето на населението.
Село Ъглен се намира в община Луковит по поречието на река Вит. Вит (в античността на латински: Utis, Утис) е река в Северна България, която пресича общините Тетевен и Луковит, Долни Дъбник, Плевен, Долна Митрополия и Гулянци, и завърша пътя си като десен приток на река Дунав. Дължината ѝ заедно с река Бели Вит, която е приета за начало на Вит е 188.6 км, която ѝ отрежда 12-то място сред реките на България. Дължината само на река Вит е 152.6 километра.

Селото наброява 779 жители, а за благоустройството му допринася и фактът, че двата големи града Плевен и Ловеч са само на 40 км от него, както и близкият град Луковит, който осигурява работа на много хора. В околността се намират над 20 пещери, като най-зебележителните сред тях са "Очилата" с дължина 350 м, и "Водница" с дължина 249 м и дълбочина - 28 метра. Варовиковите скали пък образуват впечатляващ релеф. Каньонът между селата Ъглен и Садовец е образец за сурова красота на природата. Дори през лятото, когато брегът на реката е обрасъл в зеленина, скалите, чиято височина на места достига 100 м, придават своебразна студенина на пейзажа. Виещата се около селото река Вит предлага на всички запалени риболовци приятен излет и неоспорим улов, най-вече на мряна, скобар и речен кефал.

Има много легенди за създаването на селото, като една от тях има най-много привърженици и е описана в книгата на Христо Пацов "Въртележката" - според нея днешните жители са се преселили от село Чурек, Софийско, в "Иглен града голяма", след като турците са ги гонили. Оттогава се води документацията на селото. Но доказателства, намерени в близките пещери, доказват, че тези места са били заселени още от праисторически времена.

Ъгленци са източноправославни християни, а в селото има църква "Св. Архангел Михаил".

Сред природните забележителности в околността е "Дупката" - сводеста скала, под която минава река Вит. Едната основа на този скален феномен опира в брега, а другата - потъва в реката. До скалното образувание се стига за около 5 минути от края на селото. Другите местни забележителности са - "Червена стена", каньон край селото, "Рачковият вир" - живописен вир край селото, и "Слончето" - скала на брега на река Вит във формата на слон.

Едно от редовните събития е панаирът на селото, провеждан в последната събота и неделя на август (на празника Голяма Богородица по стар стил). Съборът в Ъглен се провежда на 21 ноември - Архангел Михаил по стар стил.

Със селото е свързан актьора Георги Черкелов, който прекарва последните си години тук.

В Ъглен е роден Илия Волен е творчески псевдоним на Марин Христов Стаменов - български белетрист и драматург. Селото е родно място и на Трифон Кунев. Поезията му е лирична и се доближава до тази на символистите. Освен поезия пише и хумористични разкази и фейлетони.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във