Банкеръ Daily

Съдби

Селма Лагерльоф е първата жена, спечелила Нобеловата награда за литература

S 250 bfef0c21 34be 4226 bde4 3bf8adcbf0d9

Шведската писателка Селма Отилиа Лувиса Лагерльоф (lang-svSelma Ottilia Lovisa Lagerlöf) през 1909 г. става първата жена, спечелила Нобеловата награда за литература.

Творбите на Селма Лагерльоф са романтични и написани с богато въображение. Те представят селския живот и природа на Северна Швеция и се коренят дълбоко в скандинавските легенди и история. Селма Лагерльоф използва фантастични похвати в много от своите разкази и романи, размивайки границата между въображението и реалността.

Селма Лагерльоф става световноизвестна с книгата си за деца "Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция" (1906-1907 г.), която тя написва отчасти под влияние на Ръдиард Киплинг. В романа е описан измислен пътепис, който представя Швеция в достъпен за деца текст. В книгата се разказва как 14-годишното момче Нилс, син на бедни селски стопани, е превърнато в джудже заради егоизма си - главното му удоволствие е да яде, да спи и да прави пакости. След като го сполетява тази беда, Нилс се качва на гърба на гъсок, който решава да се присъедини към ято диви гъски, отиващи в Лапландия. По време на това пътуване Нилс опознава Швеция и се научава от гъските на всеотдайност и уважение към природата. Разглеждайки Швеция от въздуха, Селма Лагерльоф дава изключително много информация за начина на живот, географията, историята и митологията на Швеция.

Книгата е възложена на Селма Лагерльоф от Националната учителска асоциация (на Швеция) през 1902 г. като помагало по география на Швеция за учениците от 9 до 11 години.

В увода към първото издание на английски, преводачката Велма Сванстон (Velma Swanston) пише: "Лагерльоф посвещава три години на изследвания в природните науки, запознавайки се с животните и птиците. Тя издирва непубликувано дотогава народно творчество и легенди от различните провинции, които втъкава в своята история."  Първото издание е отпечатано в Стокхолм през декември 1906 г. и става най-четената книга в Скандинавия.

У нас книгата има две издания. Първото е "Чудесното пътуване на Нилс Холгерсон" на издателя Т.Ф.Чипев (София, 1935 г. Превод: Николай Лилиев).  Второто издание е "Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция" на издателство "Отечество" (София, 1980 г.). Стоян Кайнаров, преводач на българското издание от 1980 г., пише в послеслова, че "книгата има грамадна познавателна и възпитателна стойност".

От 1991 г. банкнотата от 20 шведски крони е с лика на Селма Лагерльоф. Върху гърба на банкнотата е изобразен мотив от книгата с Нилс Холгерсон на гърба на гъска, летящ над равнините на Сконе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във