Банкеръ Weekly

Съдби

Секс, дисертация и рокендрол

Брайън Мей
S 250 45d49669 d19c 4505 a80c 0bca8123f918

Ако легендарната група Queen не беше преуспяла на музикалното поприще, китаристът й Брайън Мей можеше да стане известен учен. На младини той се подготвя да защити дисертация в Имперския колеж в Лондон. А и по принцип си е задълбочен и последователен човек - цял живот свири на китара, която е конструирал и изработил лично от подръчни средства, включително и от резервни части за мотоциклет.

Когато музикантите от Queen разбират, че се превръщат в звезди от световна величина, Мей зарязва академичната наука. Но за разлика от много други свои колеги се връща към нея. В средата на 2000 г., след като завършва мюзикъла We Will Rock You и странното турне, в което свири хитове на групата с Роджър Тейлър и вокалиста на Free и Bad Company Пол Роджърс, Мей все пак дописва дисертацията си и я защитава. Научната работа се казва "Измерение на лъчевите скорости в зодиакалния прашен облак".

Заедно с приятелите си Патрик Мур и Крис Линтотъм китаристът е съавтор и на две научнопопулярни книги: "Бум! Пълна история на Вселената" и "Космически турист". През 2008-а пък по инициатива на Мур астероидът 52665 получава името на Брайън Мей. А от 2015-а сътрудничи на екипа, който работи в научната програма на НАСА за изследването на Плутон.

Съименникът на Мей - Брайън Кокс, е противоположен пример. Той е можело да стане популярен музикант, но става учен. През 80-те свири на пиано в хард рок групата Dare, а през 90-те се присъединява към поп групата D:Ream, която ще се запомни с големия си хит Things Can Only Get Better и с още няколко известни парчета. След разпадането на проекта през 1997-а Кокс защитава дисертация по физика на частиците на високите енергии в университета на Манчестър. Младият харизматичен учен бързо се превръща в своеобразна британска поп звезда на науката, като участва редовно в просветителски шоупрограми.

Грег Графин е класик на калифорнийската хардрок сцена и фронтмен на пънк групата Bad Religion. Любопитно е, че научните му работи са посветени на същите теми, на които и песните му - еволюцията и религията (към която се отнася критично). Бунтарят има научна степен по зоология от Корнуелския университет, а заглавието на дисертацията му е "Еволюция, монизъм, атеизъм и натуралистичен възглед за света: преглед от позицията на еволюционната биология". Графин продължава да гастролира с Bad Religion, докато чете лекции по антропология в Калифорнийския университет. Той фигурира като съавтор на обложките на две книги - "Уместна ли е вярата в добрия Бог?" и "Еволюция на анархията".

Притежател на научна степен е и още един пънкрокаджия - Декстър Холанд. Лидерът на The Offspring не на шега се увлича от молекулярната биология. Занимава се с научна работа от младини, без да прекъсва репетициите си с групата. The Offspring става световноизвестна след излизането на албума Smash през 1994-а. Налага се Холанд да се оттегли за известно време от науката, без да се уморява да твърди, че тя е не по-малко завладяваща от пънкрока. "На 40 години се виждам по-скоро като професор в университет, отколкото като певец", казва веднъж музикантът. И макар че не изоставя сцената, Декстър се завръща в науката с гръм и трясък. От 2013-а работи върху дисертацията си, посветена на  молекулярната динамика на вируса ХИВ, предизвикващ СПИН. През май тази година получи и научна степен по микробиология.

В продължение на няколко години китаристът на The Velvet Underground Стърлинг Морисън успява да съвместява сценичните си изяви и записа на албуми със заниманията си в Градския колеж на Ню Йорк. Там изучава средновековна литература и пише труд, посветен на съчиненията на британски поет, живял през ІХ век. След като напуска групата през 1971-ва, се мести в Остин, щата Тексас, където най-накрая защитава дисертация и получава научна степен. 

Кание Уест пък притежава почетна докторска степен от престижния Художествен институт в Чикаго. Веднъж поканили известния рапър да прочете лекция в Оксфорд. Пред студентите той се пошегувал, че щяло да му бъде по-лесно, ако имал научна степен от чикагския институт. Не щеш ли, специализираната комисия на учебното заведение се самосезирала и  гласувала "за" присвояването на почетна научна степен на Кание. Това предизвика недоумението на много чикагски учени, които припомниха на рапъра всякакви негови нелицеприятни изказвания, включително и че не уважава книгите и "никога не би взел автограф от писател".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във