Банкеръ Weekly

Съдби

СЕГА ВЕЧЕ ЩЕ МИ ВДИГНАТ ХОНОРАРИТЕ

Вече и самият Каспаров сравнява вашия стил с неговия и ви признава за свой наследник в шаха. Това радва ли ви?
- Разбира се. Но все пак аз не съм Каспаров. На мое място той може би щеше да играе за победа и в последната партия на световното, макар тя да беше без значение. Аз честно си признавам, че нямах никаква мотивация за нея.
Все пак Каспаров ли е най-големият авторитет за вас?
- Несъмнено. Най-големият авторитет от всички живи шахматисти. По потенциал, макар и не по резултати, мога да сравня с него Боби Фишер. Той със сигурност можеше да направи още много в шаха, но просто спря да играе. Мисля, че много хора изпитват носталгия по тези несъстояли се партии на Фишер.
Изразихте готовност да играете с Крамник?
- Да, но в обикновен мач - за пари и за престиж. Между нас не може да има спор за титлата. Световен шампион съм аз и никой друг. А какво има Крамник, че да го заложи в един подобен мач? Навремето той отне от Каспаров титлата най-добър според общественото мнение. Но мисля, че в последните години морално я загуби. В Сан Луис победих шахматисти, които сега стоят по-високо от Крамник в ранглистата. Те едва ли биха разбрали как един номер 7 в света може да играе директен мач за световната титла.
Съжалявате ли за оттеглянето на Каспаров?
- Независимо дали го обичате, или не, Каспаров е една от най-великите фигури в историята. Разбира се, че съжалявам за оттеглянето му. И бих се радвал, ако отново започне да играе.
Възможно ли е Топалов да стане също такава велика фигура?
- Знаете ли, аз съм много доволен от досегашните си постижения. Но Каспаров стана шампион на 22 години, а аз съм на трийсет. Очевидно няма да мога да бъда номер 1 в продължение на две десетилетия, както бе той. И едва ли някой друг ще може.
Какво следва нататък?
- Ще участвам във всички супертурнири. Иска ми се да си създам добър постоянен екип. Да намеря поне още един играч, заедно с Иван Чепаринов, който да работи с мен. В момента имам практически всичко необходимо: спонсори в България, пресаташе, физически съм в прекрасна форма...
Чепаринов вероятно ще поиска да работи и за себе си един ден.
- Такъв проблем ще възникне, разбира се. Но в днешно време и без това свежите идеи не могат да се опазят за дълго. Аз вече си имам два напълно безплатни секунданта - компютрите Фриц и Джуниър. Лошото е, че същите секунданти имат и останалите ми конкуренти. Обикновено аз гледам дъската, а помощникът ми - компютъра. Той ми казва какви ходове подсказва програмата. Но обикновено първият метод е по-добър, защото в много позиции компютърът не може да измисли нищо оригинално.
Кога ще седнете пак зад дъската?
- Във Вайк-ан-Зее. Това е единственият от големите турнири, който не съм печелил, и ми се иска да поправя този пропуск.
Какво би се променило, ако шахът стане олимпийски спорт?
- Това ще даде работа на онези играчи, които не влизат в първата десетка на ранглистата, но играят за националните си отбори. А също и на техните треньори, на функционерите... Изобщо ще е добре за играта. В момента само няколко страни разполагат с подобна организация. Но президентът на МОК вече каза, че промени в олимпийските програми са слабовероятни, така че шахът ще трябва да си търси други пътища за развитие.
Какви предимства ви дава победата в Сан Луис?
- Повече покани за турнири и по-големи хонорари. Иначе, ако след две години пак се проведе подобно първенство, аз ще съм поставен наравно с втория, третия и четвъртия от Сан Луис. Преди световният шампион имаше доста повече привилегии. Но аз нямам нужда от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във