Банкеръ Daily

Съдби

Сдружение настоява за паметник на император Константин Велики в София

Сдружението за антични реконструкции „Mos Мaiorum Ulpiae Serdicae“ направи петиция в интернет с искане за поставяне на паметна плоча или паметник на император Константин Велики в София. Според тях това е напълно логично, защото римският император, от който започва възхода на Византия, е почти наш земляк, а и е наричал древната Сердика „моят Рим“.

Флавий Валерий Аврелий Константин, известен също като Константин I или Константин Велики, е римски император. Той той отстранява всички съперници за властта и управлява Римската империя до своята смърт през 337 година. Константин I Велики официално е признат за първия християнски римски император. Заслуга на Константин е налагането и спазването на Миланския едикт на толерантността през 313 г., с който се слага край на институционализираното преследване на християните в империята.

Константин Велики е една от най-значимите личности в историята на Балканския полуостров и цяла Европа. Като римски император в 306-337 г., той премества столицата на тогавашния цивилизован свят в нашия регион, а това показва нарастващото значение на Балканите в късната Античност. Константин е и държавникът, превърнал християнството в официална религия. Този негов акт слага началото на нова културна епоха, продължаваща и до днес. Заради това императорът е почитан като светец от източноправославната Църква по целия свят.

Константин Велики е почти наш земляк. Роден в Наисус (дн. Ниш, само на 220 километра от София), на младини той обича да казва: „Сердика е моят Рим“. Известно време императорът дори замисля да премести центъра на управлението именно тук. Едва шест години след смъртта на Константин се провежда и Сердикийският църковен събор, свикан от синовете на владетеля. Това още веднъж свидетелства за значението на града както за античния свят изобщо, така и за семейството на великия император.

Facebook logo
Бъдете с нас и във