Банкеръ Daily

Съдби

САЩ отбелязват 14 години от атентатите на 11 септември

На днешния ден светът си спомня за жертвите на самоубийствените терористични атентати в САЩ. Четирите атаки, при които загинаха над 3 хил. души, се случиха точно преди 14 години на 11 септември 2001 година в Ню Йорк и Вашингтон. Редица церемонии в двата града ще отбележат паметната дата.

Тогава бойци на "Ал Кайда" отвлякоха четири пътнически самолета. Два от тях се забиха в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което кулите  се сринаха за по-малко от 2 часа.

Третият самолет удари Пентагона в окръг Арлингтън, Вирджиния, а четвъртият се разби в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи  Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят. Подозренията бързо паднаха върху "Ал Кайда" и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отричаше всякакво участие, пое отговорността за атентатите.

Като мотиви за атентатите посочиха американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ пък започна война срещу тероризма и нахлу в Афганистан, за да свали от власт талибаните. Много държави по света засилиха мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 година американската армия откри и уби Бин Ладен.

Разчистването на площадката на Световния търговски център приключи през май 2002 година. На 11 септември 2011 година на мястото на кулите беше открит музей в памет на жертвите на атентатите. Той е разположен на 20 метра под земята, обграден от бетонни стени и описван като един от най-мрачните в света. Една от инсталациите в музея съдържа 2983 листчета хартия, залепени на една от стените. Всяко листче е боядисано в различен нюанс на синьото и символизира всяка от жертвите на атентатите.

Възпоменателната церемония в Ню Йорк ще започне точно в 8.39 часа местно време - часът, в който бяха ударени кулите-близнаци. Ще бъдат прочетени имената на жертвите, а камбаните на църквите ще бият. 

В 18 часа два големи сини лъча, символизиращи двете сгради, ще осветят нощното небе.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във