Банкеръ Weekly

Съдби

САМОБИТНИЯТ САМУРАЙ ЯМАМОТО

Философията му заслужава внимание, защото е различна, а това означава много, особено в света на модата. Йоджи нарича себе си самобитен самурай и е категоричен, че да твори е единственото му житейско предназначение. В продължение на над 20 години дизайнерът никога не е претендирал за ролята на генератор на модни тенденции. Често повтаря, че се занимава с мода заради самата мода, и това е част от душата му.
Йоджи не обича шумното внимание на медиите, а бутиците му в света се броят на пръсти. Което е нормално, защото те са повече за посветени, отколкото за масовия потребител. В началото на всеки сезон само най-верните му клиенти и големите модни списания получават пощенски картички и каталози на новите колекции на Ямамото, които вече са се превърнали във вещи за колекциониране.
Семейството
Ямамото е роден на 3 октомври 1943 г. в Токио в семейство на шивачка и военен. Бащата загинал на бойното поле, когато момчето било само на две години. Наложило се майката му да го отгледа сама и да печели пари за препитание. За това били необходими мъжество и твърдост, качества, които личат във всички колекции на сина й. Впрочем първите си уроци по шиене Йоджи получил също от майка си. От нея е наследил и любовта към черния цвят, станал емблематичен за японеца. Въпреки че във всяка нова своя колекция се опитва да включи и други багри, черното винаги доминира.
Стилът
Казано накратко, той е безжалостно отрицание на всякаква превзетост и лицемерие. Произведенията на дизайнера са направени така, че да изглеждат леко износени. Ямамото пръв променя традиционната източна дреха, обединявайки я със западния стил. Тоалетите често са ушити от небоядисан лен и грубо изплетено платно. Те не са за онези, които в началото на всеки сезон търсят препоръките на лъскавите списание за модната дължина, цвят или аромат... Багрите на Ямамото са максимално изчистени - много черно, ослепително бяло и пронизително червено. А изцяло асиметричните дрехи носят усещане за свобода от всякакви табута, комплекси и мъчителни страхове.
Жените и мъжете
Смята се, че концептуалните тоалети от Ямамото се носят от интелектуални, независими и иронични дами. Моделиерът твори предимно за жените и не обича да ги превръща в кукли. Привърженик е на друг тип красота и често говори за това. Йоджи е на мнение, че основната задача на мъжките дрехи не е да украсяват мъжа, а просто да го покриват.
Философът на модата
Още през 1984 г. критиците оцениха нетрадиционната кройка, нарочната лаконичност и пълното изящество на асиметрията в колекцията на Йоджи, провъзгласявайки го за първия философ в света на модата. И той е точно такъв. В своята монография Разговаряйки със себе си Ямамото отделя значително място на беседите си с философа Киокаци Вашида, в които става дума както за модата, така и за неща, твърде отдалечени от нея. Тънкото източно спокойствие на книгата е подчертано от фотографските шедьоври на Ник Найт, Паоло Роверси, Питър Линдбърг и други майстори зад обектива, работили в различно време над рекламните кампании на най-добрият японски дизайнер в света.
Ятото врани
Първите почитатели на Ямамото бяха наречени ято врани. Това обаче изобщо не смути Джак Никълсън, музикантите от групата Дюран Дюран, Жулиет Бинош, Жаклин Бисе, Катрин Деньов, които навремето избраха черните дрехи на японеца. Днес известни почитателки на модата бързат да се снабдят с тоалети от всяка нова негова колекция, без да се страхуват от възможна критика.
Хоби
Вкусовете и пристрастията на Ямамото са безспорно европейски. Той обожава високите автомобилни скорости и билярда, познава вкуса на добрия алкохол и с удоволствие спортува (черен пояс по карате). Дизайнерът свири добре на баскитара и на устна хармоника. Любимият му певец е Боб Дилън, а любимите му приятели са трите кучета, които живеят в дома му. Йоджи признава, че е много ленив. Твърди, че ако не се беше увлякъл по модата, е щял да стане обикновен безделник или гангстер.
Напоследък освен че шофира бързо, Ямамото изнася солови концерти, чете книги и шие дрехи. За радост на почитателите му в тях липсва прекалената разпуснатост на тоалетите на Роберто Кавали и снобизма на дизайнерския тандем Виктор и Ролф. Маестрото също носи облеклата, които прави, защото са удобни и практични. И ако човек реши да опознае света на този велик дизайнер, трябва да се подготви за това, че животът му вече никога няма да е същият.

Facebook logo
Бъдете с нас и във